More

  Brčko: Nastavlja se trend negativnog prirodnog priraštaja

  U matičnu knjigu rođenih Brčko distrikta u prvih šest mjeseci 2017. godine Pododjel za matičnu evidenciju Brčko distrikta upisao je 512 osoba, a u matičnu knjigu umrlih 595.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Zadnjih pet godina bilježi se konstantan pad prirodnog priraštaja na području Brčko distrikta, javljaju brčanski mediji.

  U matičnu knjigu rođenih Brčko distrikta u prvih šest mjeseci 2017. godine Pododjel za matičnu evidenciju Brčko distrikta upisao je 512 osoba, za razliku od protekle godine kada je za isti period upisano 491, odnosno 21 više, javlja Radio Brčko.

  „Kada je u pitanju upis u matičnu knjigu umrlih, u prvih šest mjeseci ove godine imali smo 595 upisa, dok smo u 2016. godini imali 515 upisa, što je 80 upisanih više“, istakao je šef Pododjeljenja za matičnu evidenciju Mato Itrić.

  Prema riječima šefice Statističkog ureda Brčko distrikta Senije Fačić, kada su u pitanju statistički podaci za 2017. godinu, Ured trenutno raspolaže podacima o broju unesenih obrazaca, a taj broj nije jednak broju osoba rođenih u Brčko distriktu, s obzirom na to da se ovdje rađaju i djeca iz drugih entiteta.

  Konačan rezultat o stvarnom broju osoba rođenih u Brčko distriktu znat će se na kraju ove godine, nakon što se u obrazac unesu svi podaci vitalne statistike za svih dvanaest mjeseci.

  „Na osnovu obrađenih podataka vitalne statistike o broju rođenih i umrlih u Brčko distriktu za 2016. godinu, rođeno je 878 osoba, a umrlo je 990 osoba. Iz toga možemo zaključiti da je prirodni priraštaj negativan i iznosi manje 112 osoba u odnosu na 2015. godinu“, izjavila je Fačić.

  Prema podacima Pododjeljenja za matičnu evidenciju Brčko distrikta, evidentan je i manji broj vjenčanja. U prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je 291 upis u knjigu vjenčanih, dok smo u istom periodu 2016. godine imali 310 upisa, odnosno 19 upisa manje.

  Mnogo je faktora koji utiču na natalitet, a oni koji su najznačajniji su svakako nezaposlenost, materijalno stanje i neriješeno stambeno pitanje.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty eight ÷ = 8