Brčko: Nargili ne smeta ni korona

Foto-ilustracija

Prof. demokratije i ljudskih prava u Ekonomskoj školi Brčko Amela Jašarević uputila je jutros tekst učenice Enide Muratović nastao u okviru Projekta Građanin/Ja, građanin. Tekst prenosimo u cijelosti, bez izmjena.

  • Prije nekoliko godina nargila je naglo postala trend među mladima a nargila barovi i u našem gradu krenuli su nicati poput gljiva poslije kiše. Možda u ovim danima pandemije to i nije najveći problem, ali ga ne treba zanemariti pogotovo ako imamo na umu opasnost zajedničkog konzumiranja nargile. Zamislite pet tinejdžera koji sjede u nekom od lokalnih nargila-barova i iz jedne nargile, iz jednog crijeva, uvlače dim i pri tome ne razmišljaju o tome da postoji mogućnost prenošenja tuberkuloze, hepatitisa, ali i trenutno aktelnog virusa COVID 19.

Ovim problemom trenutno se bave učenici odjeljenja III3 Ekonomske škole u Brčkom u okviru Projekta Građanin/Ja građanin, koji se realizira u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava. Tema njihovog istraživanja glasi “Nargila kao droga današnjice”.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da nargila štetno djeluje na organizam jer sadrži mnoge tvari koje uzrokuju rak pluća, bolesti srca, krvnih sudova, glavobolju, manjak koncentracije, napetost, gubitak svijesti… A osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je jednosatno pušenje nargile isto kao i 100 ispušenih cigareta. Međutim, osim već navedenih posljedica po zdravlje konzumenata postoji i realna mogućnost dodavanja opojnih supstanci u tzv. „šiše“.

Međutim, zanimljivo je da je prodaja cigareta i alkohola regulisana zakonom i  njime se zabranjuje prodaje tih proizvoda maloljetnicima, dok konzumacija kao i usluživanje nargile još uvijek ne podliježe kontroli zakona.

Svjesni smo da nam privreda nije baš u razvitku, pogotovo u vremenu pandemije, i jasno nam je da mnogi ugostitelji pokušavaju barem posluživanjem nargile opstati.

Međutim, postoje i drugi načini da se sačuvaju gosti. Neophodno je osmisliti nove trendove ili, zašto ne, oživjeti već oprobane. Zašto ne bilijar u kafiću, pikado ili šah? Pa ni karaoke nisu tako zastarjele! Šta fali takmičenjima u pisanju stihova?

Zakonska regulativa je neophodna i potrebno je zabraniti maloljetnicima konzumaciju nargile. Uporedo s njom važna je i edukacija mladih jer sama zabrana možda bi izazvala kontra efekat, a znamo da mladima često privlačno djeluje baš ono što je zabranjeno. Ne vjerujemo da svi baš uživaju u oblacima dima dok konzumiraju nargilu, mnogi od njih su tu jer je to trend, a teško je sa 15 godina odlučiti ne biti „in“.

Bili smo u prilici 17. augusta pročitati vijest da je Krizni štab za zaštitu i spašavanje  Brčko distrikta zabranio upotrebu nargile „zbog evidentnih dokaza da se nargila ne primjenjuje na higijenski ispravan način što za posljedicu ima mogućnost prenošenja virusa COVID 19“. Međutim, odluke Kriznog štaba prate trenutno stanje i brzo se mijenjanju. A zakonska regulativa ipak bi bila dugoročno rješenje.