Brčko: Naloženo da se onemogući rad zaposlenika JZU u privatnim ustanovama

Vlada Brčko distrikta BiH održala je 13. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog odluke o usvajanju Akcionog plana za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine za period od 2021. do 2025. godine, saopšteno je iz Vlade.

Na današnjoj sjednici usvojene su i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o dodjeli sredstava iz budžeta udruženjima, fondacijama i drugim pravnim i fizičkim licima u Odjeljenju za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove. Članovi Vlade razmatrali su Program rada Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ za 2021. godinu i usvojili zaključak kojim su dali saglasnost na pomenuti dokument. Zaključkom je naloženo Javnoj zdravstvenoj ustanovi u Brčkom da kroz sistematizaciju u Službu za hitnu pomoć u brčanskoj Bolnici angažuju dodatne kadrove doktora medicine. Rok za izvršenje ovog dijela zaključka je šest mjeseci. Vlada je također naložila Fondu zdravstvenog osiguranja i Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge da izrade standarde i normative u oblasti zdravstva u roku od 60 dana. Pomenutim zaključkom naloženo je da se onemogući rad zaposlenika JZU „Zdravstveni centar Brčko“ u privatnim ustanovama.

Na 13. redovnoj sjednici usvojen je Prijedlog odluke o imenovanju člana Savjetodavnog tijela kolegijuma za evropske integracije, Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju člana Upravnog odbora i članova radnih grupa u projekat „Strategija i Akcioni plan životne sredine 2030+“ kao i Prijedloga zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt CEFTA odluke o dodatku horizontalne obaveze za ukidanje zahtjeva za radnim dozvolama za profesionalne aktivnosti prema dodatnom protokolu.

Članovi Vlade usvojili su Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na nacrt sporazuma između Vijeća ministara BiH i Ministarstva kulture, informisanja, sporta i omladinske politike Republike Kirgistan u području kulturne saradnje kao i Prijedloga odluke o korišćenju sredstava rezerve u svrhu nabavke dezinfekcionog alkohola.

Na današnjoj redovnoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog odluke o imenovanju člana delegacije BiH za prezentaciju trećeg periodičnog izvještaja o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima te odobrila Smjernice za izradu prijedloga pravilnika o dodjeli sredstava za finansiranje programa i projekta od javnog interesa u Uredu gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, navedeno je u saopštenju.

--