More

  Brčko: Nakon policijske akcije „CER“ šest lica optuženo za nezakonitu nabavku i prodaju marihuane i amfetamina 

  spot_imgspot_img

  Nakon nedavno provedene akcije CER Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nastavilo je procesuiranje osumnjičenih za krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, koji su otkriveni i uhapšeni u okviru ove akcije. Po pritvaranju većeg broja lica hapšenja ostalih osumnjičenih su nastavljena, a Tužilaštvo je u međuvremenu sprovelo brzu istragu i podiglo optužnice protiv njih šestoro. Danijel Šabanović (30), Nihad Hukić (26), Zlatko Muratović (31), Amra Begić (26), Bahrija Fazlović (52) i Selma Huremović (23) optuženi su da su zajedno, putem organizirane grupe ili pojedinačno vršili nazakonitu proizvodnju, nabavku, prodaju, držanje radi prodaje, posredovanje u prodaji ili omogućavanje uživanja opojnih droga na području Distrikta unutar perioda od posljednjih godinu dana.

  Šabanoviću, Hukiću, Muratoviću i Begić stavljeno je na teret su da su nabavku i prodaju marihuane i amfetamina, tzv. Speed vršili putem organizirane grupe, kojom je rukovodio prvooptuženi Danijel Šabanović tako što je lično i posredstvom Muratovića nabavljao drogu na područje Distrikta gdje su je ostali članovi prenosili i prodavali. Podsjetimo, veća količina marihuane i amfetamina pronađena je u septembru tokom pretresa više lica, objekata i vozila koje koriste, zajedno sa sredstvima za precizno vaganje i pakovanje, novcem od prodaje i automatskim oružjem. Oni su nakon provedene istrage optuženi za krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (iz člana 232 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora u trajanju od najmanje tri godine.

  S druge strane, odvojenom optužnicom Tužilaštvo tereti Fazlovića da je neovlašteno prodavao opojne droge i nabavljao supstance namijenjene njihovoj proizvodnji, a Huremović da je posredovala u njihovoj prodaji. Pored toga, Fazloviću je stavljeno na teret i da je većem broju lica omogućio uživanje opojnih droga u ugostiteljskom objektu u G. Rahiću, a Hukiću da je isto činio u kući u Brčkom. U vezi s radnjama koje su njiima stavljene na teret, Fazlović i Huremović optuženi su za krivično djelo djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (iz člana 232 stav (1) Krivičnog zakona) s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina. Ova kazna zaprijećena je i za krivično djelo omogućavanja uživanja opojnih droga (iz člana 233 stav (2) Krivičnog zakona) za koje se u zasebnim tačkama optužnica Fazlović i Hukić dodatno terete.

  Optužnice protiv svih šestoro dostavljene su Osnovnom sudu Distrikta gdje su potvrđene, dok je nakon dovođenja istrage do kraja, predmet protiv organizirane grupe s područja Orašja (osumnjičeni D.M. (24) i M.I. (24)) Tužilaštvo Distrikta dostavilo na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Posavskog kantona.

  Podsjetimo da je Nihad Hukić, koji je ranije osuđivan za krivično djelo lake tjelesne povrede, od nedavno pod istragom zbog sumnje da je zajedno sa Suanom Halilovićem, Suvadom Djedovićem i Samidom Šabanovićem 17. novembra izvršio otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića. Oni se od početka decembra, kada su uhapšeni, neprekidno nalaze u pritvoru, dok Tužilaštvo u saradnji s Policijom Distrikta nastavlja intenzivnu istragu protiv njih za ova, ali i podizanje optužnica za ranije počinjena krivična djela.

  *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

  Autor: Tužilaštvo BDBiH
  Izvor: Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty eight − = forty one

  Čitano

  Povezani članci