Brčko: Najveća pošiljka do sada stigla iz Kine kao pomoć prvenstveno zdravstvenim radnicima

Foto: Vlada BDBiH

Danas je u Brčko distrikt stigla poštiljka sa 4,5 tone zaštitne opreme iz Kine na carinski terminal Javnog preduzeća Luka Brčko.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić kazao je u izjavi za medije da se u pošiljci nalazi 300.000 maski, 300.000 zaštitnih rukavica i 2.000 zaštitnih odijela, te da je ukupna vrijednost pošiljke oko 380.000 KM.

Video: Kompletne izjave za medije

Naredne sedmice stiže ostatak narudžbe

Dodao je kako se iduće sedmice očekuje i dolazak ostatka ove narudžbe gdje se nalaze medicinske maske i veći kontingent zaštitnih odijela, zaštitnih naočara i ostale opreme koja je potrebna zdravstvenim radnicima kako bi, u skladu sa standardom, radili svoj posao i zaštitili kako sebe, tako i ostale građane.

„Ono što je dobro da mi sa ovim kontingentom zapravo dobijamo dovoljne količine zaštitne opreme da možemo konstatovati da je naše zdravstvo opremljeno i sposobno da se bori sa virusom korona. Na svu sreću i ove preventivne mjere koje smo poduzimali u nekom prethodnom periodu su dale dobre rezultate i mi smo na neki način kupili vrijeme da spriječimo udar na naše zdravstvo“, rekao je Milić.

Šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Akif Pezerović izrazio je zadovoljstvo primljenom pošiljkom, kako svog Odjela, tako i zadovoljstvo svih ostalih odjela Vlade i institucija Brčko distrikta, jer je u pitanju najveća pošiljka dosad.

„Moram kazati da samo se mi do sada na određeni način snalazili ovdje u Distriktu nabavljajući opremu od domaćih proizvođača ili manje količine od domaćih uvoznika. Međutim, ovo je sad zbilja nešto sasvim što relaksira na neki način situaciju i dovodi do jedne sigurnosti“, naveo je Pezerović koji smatra da je ova kriza dostigla vrhunac i trenutno ide jednom ravnom linijom, na osnovu čega će vjerovatno doći i do popuštanja određenih mjera.

„Međutim, to bi moglo potrajati dosta dugo, tako da ova oprema, odnosno zaštitna sredstva, sasvim sigurno da će biti upotrijebljeni“, naglasio je Pezerović.

Video
Novinarka: Azra Bijedić