More

  Brčko: Najavljena manifestacija “Ti si ruža džennetska”

  Autor: Medžlis Islamske zajednice Brčko

  Medžlis Islamske zajednice Brčko u povodu dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda a.s. i ove godine organizira tradicionalnu manifestaciju „Ti si ruža džennetska“ najavljeno je to na press-konferenciji koja je održana u sjedištu Medžlisa Brčko u srijedu, 28. 10. 2020. godine u 10,30 sati.

  Manifestacija počinje u četvrtak, 29. oktobra, u 12 sati kada će u Bijeloj džamiji u Brčkom biti upriličena Centralna mevludska svečanost.

  Predstavljajući program manifestacije glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-efendija Gobeljić je podsjetio da je Muhammed a.s, prema učenju Islama, posljednji Allahov poslanik, pečat u svetopovijesnom ciklusu božanskog javljanja čovjeku. Pored toga, Muhammed a.s. je za muslimane paradigma savršenog čovjeka u svim aspektima ljudskog života.

  „Kada ovo kažemo dužni smo naglasiti da mi muslimani priznajemo i sve druge Božije poslanike. Ipak, za nas je Muhammed a.s. Poslanik najpotpunijeg i najsavršenijeg morala. Zbog te činjenice svaki iskreni musliman teži da što više liči na svog poslanika. Ta težnja je trajna ali postoje situacije kada se ona dodatno intenzivira, kao što je slučaj obilježavanja rođendana našeg Poslanika“, pojasnio je Mustafa ef. Gobeljić.

  U ovogodišnjoj manifestaciji „Ti si ruža džennetska“, petoj po redu, pripremljene su različite aktivnosti, od duhovno-vjerskih, kulturno-vjerskih, humanitarnih i ekoloških ali je njihov obim zbog trenutne epidemiološke situacije značajno smanjen a glavni imam Gobeljić pažnji javnosti je preporučio aktivnosti ekološkog i hmanitarnog karaktera.

  Sabahudin Ravkić, sekretar Medžlisa Islamske zajednice Brčko i koordinator za socijalnu i društvenu brigu na području ovog Medžlisa, govorio je o humanitarnim aktivnostima koje organizira posebno izdvajajući jedan projekat.

  „Prije dvije godine smo započeli aktivnost izgradnje porodične kuće za porodicu Martinović koja je do sada živjela u nehumanim uvjetima. Hvala Bogu, taj projekat je završen a u okviru ove manifestacije ćemo uručiti ključeve novoizgrađene i namještene kuće kako bi i oni živjeli životom dostojnim čovjeka.”

  Program ovogodišnje manifestacije možete pogledati na plakatu ispod:

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI