Brčko: Na osnovu čijeg mišljenja se donose odluke Kriznog štaba?

  Krizni štab BDBiH (Foto: Arhiva)

  Odgovarajući na pitanje građanina “Zašto Krizni štab donosi sve odluke na osnovu mišljenja Anđe Nikolić?” u okviru video emisije uživo “Građani pitaju”, u produkciji Informativnog portala Otisak.ba, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Akif Pezerović kazao je da je to ipak malo pretjerano.

  “Dr. Anđa Nikolić je član Štaba zajedno sa još 30-ak, 33-34 lica. Ona jest šefica Pododjela za javno zdravstvo, sasvim sigurno izuzetan ekspert. Bila je dugo šefica Odjela za zdravstvo i ostale usluge i sasvim sigurno imala određenu težinu kada je u pitanju struka”, podsjetio je on.

  Napomenuo je da su direktor brčanske Javne zdravstvene ustanove dr. Nihad Šibonjić, direktor Bolnice dr. Dušan Stokić i direktor Doma zdravlja dr. Borislav Đulabić, koji su s njim bili gosti emisije, također članovi Kriznog štaba.

  “Postoji još lica stručnih u Kriznom štabu i te odluke praktično donose se dogovorom na bazi mišljenja struke u najvećoj mogućoj mjeri”, naglasio je Pezerović.

  Stokić: Borba protiv epidemije prvenstveno stvar struke

  Dr. Stokić se nadovezao svojim odgovorom na navedeno pitanje, rekavši da smatra kako je borba protiv epidemije prvenstveno stvar struke.

  “Da li je to bilo i da li se i sad poštuje do kraja, nisam siguran. U početku je bio formiran Krizni štab u zdravstvu. Ja mislim da i Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa da se u slučaju epidemije formira Krizni štab u zdravstvu koji treba da bude nosilac svih aktivnosti, posebno kreiranje svih mjera u borbi protiv epidemije, a svi drugi, kao što su Policija, inspekcija, Civilna zaštita, Javna bezbjednost i ostali učesnici, Crveni krst itd., treba da pomažu u tome”, naveo je on.

  Mišljenja je da u ovoj lokalnoj zajednici koordinacija između službi nije zaživjela na najbolji način.

  “Mi smo imali Krizni štab u zdravstvu koji je funkcionisao određen period i poslije je to stalo, ja ne znam zbog čega. Svu ulogu je preuzeo ovaj, da tako kažem, centralni, krovni Krizni štab. To funkcioniše, ali mislim da je ta saradnja mogla da bude bolja i da je struka trebala više da bude uključena”, istakao je Stokić.

  Njegovo je mišljenje da je Javno zdravstvo kao pododjel ključno u ovakvim situacijama, te da je trebalo bolje da reagira i više da odradi, i da taj stručni dio praktično oni nose.

  Video: Kompletna emisija
  Novinar: Adis Mujdanović
  --