More

  BRČKO : NA KIKLOPSKIM ZIDINAMA OTKRIVEN I SVOJEVRSAN MEGALITSKI DOLMEN

  Na izuzetno zanimljivom mjestu, nedaleko od naselja Štrepci u Bosanskoj Posavini, poznatom pod nazivom Kiklopske zidine po zadivljujućim megalitskim tvorbama, zaljubljenici u tamošnju tajanstvenu baštinu nedavno su otkrili i gradnju u obličju dolmena.

  ,,Fotografije pronađene megalitske strukture ustupljene su na uvid dr. sc. geologije Goranu Glamuzini, koji je prije par godina bio aktivno uključen u medijsku promociju i proučavanje ovog vrijednog drevnog megalitskog lokaliteta. Nakon viđenog, složio se s mogućnošću i pretpostavkom kako, u najmanju ruku – svojim izgledom, oblikom, morfologijom i čitavim sklopom megalitskih blokova, koji su i vidljivo obrađivani s pravokutnim prijelazima i ravnim stranicama, ovaj strukturalni antropogeni spomenik bi se mogao uvelike okarakterizirati kao svojevrsni megalitski dolmen. Ili, pak, neka vrsta megalitskog altara , specijalnog postolja, megalitskog stola ili kao određeni bitni kultni kamen ravne gornje plohe”, istaknuo je u kratkome dopisu štovatelj i istraživač kulturno-povijesne baštine u okolici naselja Štrepci Ivo Marić.

  Da li se ispod pokrovnog kamena krije kakva grobnica, pita se Ivo Marić, koja bi u tome slučaju nesumnjivo potvrdila pretpostavku da je ovdje riječ o megalitskom (nadgrobnom) dolmenu, za sada ostaje nepoznanica. Naposljetku zaključuje: ”No, s obzirom na očiti arhitekturni oblik ovaj kameni sklop možemo smatrati određenom vrstom megalitskog dolmena. I kao takav, on svojim privlačnim izgledom i upečatljivošću, može predstavljati jedan novi i vrijedni, iznova otkriveni, kulturno-turistički sadržaj čitavog ovog vrijednog lokaliteta.”.

  (Budni Div)

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  8 + one =