Brčko: Mito – stil života

Željeli to sebi priznati ili ne mito i korupcija su dobro utemeljeni i opšte prihvaćeni u društvu a posljedice pomenute pošasti vidljive su čak i u najranijoj fazi djetinjstva.

  • Mi smo se upisali na spisak za vrtić.
  • – Ali ti se još nisi porodila?
  • Komplikovano je to za objasniti. Redovi čekanja su dugi, još ako nemaš nekoga da te progura bliže ka vrhu, može se desiti da dijete treba u školu a nisi stigao da ga upišeš u vrtić.

Identične prakse primjenjuju se i kod upisa u školu. Evo primjera „uglednog“ univerzitetskog profesora koji sa porodicom živi u jednom brčanskom naselju.

- Reklama -
  • Upisao sam djecu u „centralnu“ školu. Ne želim da idu u razred sa ovom djecom ovdje. Jednostavno sam to riješio. Prijavio sam se fiktivno na punicinu adresu u centru grada, samim tim i djecu upisao u gradsku školu.

Koliko je potrebno izdvojiti za VIP odjeljenje i VIP učitelja?

Javna je tajna da postoje i VIP odjeljenja u koja se upisuju djeca uspješnih privrednika ili političara, a povezne linije jesu opet dobri kontakti ili druženja na kojima se razmjenjuju pokloni kako bi dijete u najranijoj fazi djetinjstva bilo u krugu uspješnih. Na isti ili sličan način određuje se izbor jezika ili nastavnika dok je upis u srednju školu tek priča za sebe.

Društvo koje se istinski želi boriti protiv mita i korupcije trebalo bi tu borbu početi graditi od sebe. U suprotnom, kreiramo generacije novih naraštaja koje će kad-tad posegnuti za korupcijom, ali i postati žrtve iste.

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.