More

  Brčko: Minoran porast zaposlenosti u privredi

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o stanju privrede na području Brčko distrikta BiH, s osvrtom na efekte podsticaja koji se isplaćuju privrednim subjektima.

  Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević istakao je da ova informacija sadrži veliki broj statističkih podataka te da je zaključak koji dominira takav da iznos novčanih sredstava koja se kroz razne programe i zakone isplaćuju privrednim subjektima ne korespondira s povećanjem broja zaposlenih u Distriktu.

  „Blagi porast zaposlenosti postoji ali je on minoran u odnosu na sredstva koja se izdvajaju, a to je u prosjeku oko osam i po miliona maraka godišnje u posljednjih sedam godina, samo u oblasti privrede. Akcenat u prijedlozima mjera za poboljšanje stanja u privredi je stavljen na potrebu osnivanja poslovnih zona, a Odjeljenje već radi na izradi zakona kojim bi ova oblast bila regulisana. Jedan od prijedloga je i aktiviranje Zakona o javno-privatnom partnerstvu na osnovu kojeg je u Brčkom realizovana samo jedna investicija”, istakao je Gudeljević.

  On je dodao da Vlada treba da preuzme proaktivnu ulogu i napravi spisak velikih projekata koji bi se mogli implementirati ovim modelom. Gudeljević je naglasio da je potrebno urediti i oblast poslovnih inicijativa te ponovo uspostaviti razvojnu agenciju koju je Brčko distrikt BiH ranije imao, a putem koje bi mogao aplicirati za određena sredstva Evropske unije. Ova agencija bi bila stručno tijelo koje bi realizovalo Strategiju razvoja Brčko distrikta BiH koja će uskoro biti revidirana.

  Vlada Brčko distrikta BiH na današnjem zasjedanju, na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, primila je k znanju i Informaciju o realizovanju Programa za otklanjanje i ublažavanje posljedica nastalih elementarnim nepogodama u periodu april, maj i august 2014. godine na stambenim, infrastrukturnim i vodoprivrednim objektima na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Članovi Vlade primili su k znanju i Informaciju o sistemu stacionarnog saobraćaja u Brčkom i protoku saobraćaja u gradskom području Brčko distrikta BiH s prijedlogom mjera za poboljšanje tog stanja u narednom periodu.

  Usvojena je Odluka o usvajanju Programa mjera za zdravstvenu zaštitu životinja na području Brčko distrikta BiH za 2017. godinu, kao i Smjernice za izradu odluke o ustanovljavanju i utvrđivanju granica lovišta na području Brčko distrikta BiH, na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = twenty four