Brčko: Mevludskim svečanostima i tribinama nastavljena manifestacija u povodu rođenja Muhammeda a.s.

  Manifestaciju „Ti si ruža džennetska“ Medžlis Islamske zajednice ovog grada organizira u povodu rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

  Tribina za mlade u Domu kulture (Foto: medzlisbrcko.ba)

  Novinar: Adis Mujdanović

  Mevludskim svečanostima u džematima Rašljani i Klanac, te tribinama u Bijeloj džamiji i Domu kulture, u Brčko distriktu je tokom vikenda nastavljena manifestacija „Ti si ruža džennetska“, koju Medžlis Islamske zajednice ovog grada organizira u povodu rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

  Mevludski program u džematu Rašljani izveden je u subotu poslije podne-namaza. Predavanje je ovom prilikom održao Hariz ef. Fazlović, imam u džematu Čande, koji je govorio o potrebi slijeđenja Poslanika a.s., a posebno je naglasio Poslanikovo a.s. insistiranje na izgradnji pravednog društva.

  U nekoliko slikovitih primjera ef. Fazlović pojasnio je prisutnima kako društvo u kojem vlada nepravda strada i kako takav odnos uništava najbolje slojeve svakog društva.

  Nakon predavanja, imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko izveli su prigodan mevludski program.

  Mevludski program u džematu Klanac izveden je u nedjelju nakon podne-namaza, a dobrodošlicu je zaželio imam ovog džemata Islam ef. Hrnjić te pozvao glavnog imama Medžlisa mr. Mustafu ef. Gobeljića da se kratko obrati i preuzme vođenje programa.

  Prigodan vaz održao je Muaz ef. Sinanović, imam u džematu Rašljani, koji je pozvao prisutne da se u svojim životima što više ugledaju na Poslanika a.s. i u njegovoj praksi traže rješenja za vlastite probleme i životne izazove.

  Nakon predavanja, imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko su izveli mevludski program satkan od ilahija, kasida, salavata, tekbira i mevludskih stihova.

  Tribine

  U amfiteatru Bijele džamije u subotu je upriličena tribina na kojoj je gost bio prof. dr. Šefik Kurdić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

  On je vrlo nadahnuto govorio na temu „Kako Poslanikovo a.s. učenje može spasiti svijet od kataklizme“, ističući kako se cijeli njegov angažman može razumjeti kao težnja za spas svakog čovjeka.

  I u ovoj prilici amfiteatar Bijele džamije bio je pretijesan zbog broja prisutnih. Naredna tribina održat će se u istoj sali u subotu, 8. decembra, a gosti će biti prof. dr. Refik Ćatić i prof. dr. Halid Žigić.

  Tribina za mlade „U susret Resulullahu a.s.“ koju je organizirao Medžlis Islamske zajednice Brčko, pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog i uz podršku Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog, održana je u nedjelju u brčanskom Domu kulture.

  O blagodatimo poslanstva Muhammeda a.s. veoma nadahnuto govorio je uvaženi alim prof. dr. Almir Fatić, vanredni profesor na predmetu Tefsir na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

  On je, analizirajući nekoliko kur’anskih ajeta, objasnio kako je Muhammed a.s. milost svim svjetovima, a ne samo ljudima i ne samo muslimanima.

  Kroz kazivanje se dr. Fatić osvrnuo na nekoliko osobina Muhammeda a.s. pozivajući mlade da se ugledaju u svoga Poslanika a.s. koji je najbolji i najljepši uzor.

  „Biti El-Emin, pouzdan, povjerljiv, je suština sunneta Muhammeda a.s. a ne slijediti samo ono što su njegovi izvanjski oblici”, naglasio je dr. Fatić.

  Tribini je prisustvovao i muftija tuzlanski, Vahid ef. Fazlović, koji se kratko obratio prisutnima izražavajući svoje zadovoljstvo zbog okupljanja mladih ljudi ovim povodima te zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da se i ovaj program realizira na veoma visokom nivou.

  U ime domaćina obratio se brčanski glavni imam Mustafa ef. Gobeljić, a u programu su učestvovali i kurra’ hafiz Ismail ef. Čehić koji je učio ajete Časnog Kur’ana te članovi Hora Mošus koji su izveli dvije kaside o Muhammedu a.s.

  Tribini su prisustvovali i mladi iz drugih medžlisa Muftijstva tuzlanskog, zajedno sa svojim koordinatorima i imamima, te koordinatorom Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog hafizom Abdullahom Kapom koji je program završio učenjem dove, navedeno je u saopćenju iz brčanskog Medžlisa.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty six ÷ 22 =