Brčko: Maloljetnik bacio eksplozivnu napravu na objekat i podmetnuo požar na vozilu

Trenutak bacanja eksplozivne naprave (Snimak sa nadzorne kamere - Screenshot)

[SAOPŠTENJE] Policija Brčko distrikta BiH pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH je u kontinuitetu preduzimala opsežne istražne radnje na rasvjetljavanju više krivičnih djela „Izazivanje opšte opasnosti“ iz člana 317 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH koja su od strane nepoznatih lica izvršena u posljednjih nekoliko mjeseci na području grada.

Nakon planskih i sistematičnih aktivnosti Policije, izvršena je operativna identifikacija više lica koja se dovode u vezu sa organizovanjem i izvršenjem ovih krivičnih djela. S tim u vezi, prikupljeni su dokazi koji ukazuju da je stariji maloljetnik iz Brčkog, čiji nestanak je Policiji prijavljen dana 23.08.2021. godine direktni izvršilac produženog krivičnog djela Izazivanje opšte opasnosti, na štetu jednog ugostiteljskog objekta u Brčkom, koje je izvršeno dana 16.08.2021. godine bacanjem eksplozivne naprave, te u drugom slučaju podmetanjem požara na jednom putničkom vozilu dana 15.07.2021. godine.

Dana 26.08.2021. godine policijski službenici Policije su pronašli navedeno lice, isto lišili slobode i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predali u dalju nadležnost Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

Takođe, slobode je lišeno lice inicijala N.K., rođen 1999. godine iz Brčkog zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo Izazivanje opšte opasnosti, koji će u toku današnjeg dana uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predat Tužilaštvu Brčko distrikta BiH u dalju nadležnost.

U cilju potpunog rasvjetljavanja i razjašnjavanja svih činjenica i okolnosti, a posebno motiva izvršenja navedenih krivičnih djela, u službene prostorije Policije je privedeno i pozvano ukupno 24 lica i prikupljeno 25 izjava na zapisnik, izvršeno 12 pretresanja lica, objekata i vozila na pet lokacija, od kojih je jedna na području nadležnosti MUP-a Tuzlanskog kantona, prilikom čega su pronađeni i privremeno oduzeti određeni predmeti važni za krivični postupak.

Policija Brčko distrikta BiH u koordinaciji sa postupajućim tužiocem Tužilaštva Brčko distrikta BiH nastavlja intenzivne operativne i istražne radnje na prikupljanju dokaza u cilju procesuiranja preostalih krivičnih djela Izazivanja opšte opasnosti.

Policija Brčko distrikta BiH
--