Brčko: Krizni štab utvrdio početak trajanja samoizolacije

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić kazao je na današnjoj konferenciji za medije ispred brčanske Gradske vijećnice da je Štab za zaštitu i spašavanje ove lokalne zajednice (Krizni štab) utvrdio početak trajanja samoizolacije.

“Naime, tamo gdje je moguće utvrditi kontakt sa zaraženom osobom, odnosno gdje je moguće utvrditi tu potencijalnu opasnost od zaraze, taj datum će se uzimati kao prvi dan početka izolacije, odnosno samoizolacije. Tamo gdje to nije moguće, naravno, početak samoizolacije će biti vrijeme javljanja našem Pododjeljenju za zdravstvo”, objasnio je on.

Za one građane koji ulaze na prostor BDBiH iz drugih država, početak samoizolacije će biti vrijeme ulaska na prostore BiH.

Milić je skrenuo pažnju svim građanima ove lokalne zajednice koji se nalaze u inostranstvu da eventualnim dolaskom na prostore BDBiH podliježu obavezi izolacije u trajanju od 28 dana.

“Vjerujem da će to za mnoge one koji se nalaze trenutno u izolaciji značiti i skraćenje ovoga roka od 28 dana”, izjavio je on.

Osobe koje su bile u izolaciji na prostoru bosanskohercegovačkih entiteta 14 dana, kada dođu na prostor BDBiH, u obavezi su da produže taj period na još 14 dana.

Video: Kompletna današnja konferencija za medije
Novinar: Adis Mujdanović