Brčko: Korupcija – sportska disciplina za pranje novca

Foto-ilustracija

Na prostoru Brčko distrikta registrovano je preko 170 sportskih klubova i udruženja koja promovišu sport kao zdrav način života, okvirni su podaci do kojih smo uspjeli doći.

Osim odbojke, po čijim su zavidnim rezultatima poznati i Brčaci i Brčanke, te po neznatnom broju klubova i pojedinaca iz drugih sportova koji zaista rade i ostvaruju određene rezultate, ostali su uglavnom tu da operu novac, koji se do prošle godine izdvajao iz gradskog budžeta u iznosu većem od 3 miliona maraka.

Da nešto nije u redu kada je riječ o finansiranju brčanskog sporta, govore i podaci da u pojedinim “manjim” sportovima postoji po nekoliko klubova, previše za grad od oko 80.000 stanovnika, te da su njihovi rezultati uglavnom nevidljivi javnosti.

Nameće se pitanje, koliko je novca u protekle dvije decenije izdvojeno za finansiranje sportskih klubova i kakav se gradski stadion, bazen ili dvorana mogla napraviti za taj iznos?

Sport u Brčkom je u problemima

Sport u Brčkom je u problemima, konstatacija je to dugodišnjih brčanskih sportskih radnika, koji su to izrekli tokom mirnog protesta predstavnika brojnih sportskih klubova krajem prošle godine.

Prema njihovim tadašnjim riječima, stanje u brčanskom sportu iz godine u godinu se pogoršava, a prošle godine se desila kulminacija.

Naime, pojavio se problem sa pra(vda)njem budžetskih sredstava, u kojem se našlo skoro 70% sportskih klubova.

Većina klubova nije u skladu sa novim Zakonom o udruženjima i fondacijama opravdala utrošak grantova za prethodnu godinu, što je uslov za ponovno dobijanje sredstava.

U višečasovnoj raspravi na sjednici brčanske Skupštine u martu ove godine preovladavalo je stanovište da je nadležna komisija bila prestroga, te da se zbog te činjenice neki klubovi sa velikom tradicijom nalaze pred gašenjem.

U najvećem broju diskusija isticana je potreba da se pronađe kompromisno rješenje, što bi značilo više tolerancije za udruženja u čijim izvještajima su načinjeni sitniji propusti, kako ne bi ostali bez sredstava za finansiranje aktivnosti.

Nadležni organi u posljednjem periodu intenzivnije istražuju rad sportskih udruženja.

Pojedini su završili i na sudu, a od ishoda istraga, ukoliko se dokaže nezakonit rad putem pranja novca i ostalih krivičnih djela, što je javna tajna u Distriktu, mogla bi zavisiti sudbina brojnih sportskih udruženja koja godinama, uz podršku politike, čine štetu za sport i brčansko društvo općenito.

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

--