Brčko: Korupcija i zastrašivanje uticajem

Foto-ilustracija

Skoro da nema društva u kome ne postoji, ali kada je riječ o Distriktu Brčko korupcija je vidljiva na svakom koraku, ali i njene posljedice. Komplikovan i prekobrojan javni sektor pun je stranački podobnih pojedinaca koji iz straha za vlastitu egzistenciju svjesno ili nesvjesno trpe nepravdu i podržavaju one koji su kreirali stanje kakvo jeste. Prema riječima našeg sagovornika, više nego poražavajuće.

  • Korupcija je do te mjere zastupljena u našem okruženju da ljudi, čak ni oni sa diplomom univerziteta nisu svjesni koliko nas košta – govori za Otisak prosvjetni radnik iz Brčkog koji ne želi otkriti svoj identitet.

Sama činjenica da ne smijemo otvoreno iznijeti svoje mišljenje već je jasan pokazatelj u kolikom strahu su čak i intelektualci u Distriktu, kazao je naš sagovornik koji tvrdi da nije pripadnik niti jedne političke opcije te da je posao, prije nekoliko godina, dobio uz obećanje da će se učlaniti u stranku, a koje nije ispunio.

  • Ne mogu reći da trpim mobing na poslu u pravom smislu, ali je netrpeljivost politički aktivnih kolega vidljiva u kolektivu. Model ponašanja isti je kod svih naroda. Navesti ću samo nekoliko činjenica. Kada uđem u zbornicu, prekidaju se razgovori. Moji prijedlozi ili zapažanja na nastavničkom vijeću ostaju bez podrške, a po završetku sjednice, po neko od kolega kome proradi savjest tiho mi dobaci: ‘U pravu si, ali ne talasaj’.

Tvrdi da su građani Distrikta zarobljenici koruptivne hobotnice u čijem DNK-a uzorku ima genetskog udjela svih vladajućih političkih subjekata.

  • Sjećate li se vi jednog mirnog protesta u Distriktu koji je okupio veliki broj ljudi i ukazao na nezadovoljstvo građana. Nema ga. Nema slobode govora, kod običnih ljudi, ali ni u medijima. Izražavanja nezadovoljstva ili iznošenja kritike ima tek sporadično na društvenim mrežama i to od strane anonimnih administratora, što opet pokreće rat sa političkim botovima kojih ima daleko više – tvrdi naš sagovornik koji ističe da u ovako uređenom društvu strahuje za budućnost svoje djece.

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.