More

  Brčko: Komisija za ravnopravnost spolova i Udruženje ‘Beba više’ o diskriminaciji žena prilikom zapošljavanja

  Milijana Simić, koordinator Udruženja „Beba više“, upoznala je učesnike rasprave s podacima o više anonimnih prijava vezanih za slučajeve otpuštanja trudnica, diskriminaciju prilikom zapošljavanja i uslovljavanja da u periodu od više godina nakon zapošljavanja ne mogu da rađaju.

  Komisija za ravnopravnost spolova Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Udruženje građana „Beba više“ iz ovog grada održali su u četvrtak u brčanskoj Skupštini okrugli sto o diskriminaciji žena prilikom zapošljavanja.

  Milijana Simić, koordinator Udruženja „Beba više“, upoznala je učesnike rasprave s podacima o više anonimnih prijava vezanih za slučajeve otpuštanja trudnica, diskriminaciju prilikom zapošljavanja i uslovljavanja da u periodu od više godina nakon zapošljavanja ne mogu da rađaju.

  „Lično sam bila u situaciji kada mi je poslodavac kod koga sam pokušala dobiti posao rekao da mu se kao radnik s devetomjesečnom bebom ne isplatim“, rekla je Simićeva u izjavi medijima.

  Istakla je da u realnom sektoru ima poslodavaca koji poštuju prava radnika, ali da je više onih koji to ne rade zbog čega su pozvali predstavnike vlasti da im pomognu u rješavanju ovih problema.

  „Pokušat ćemo da zajedno spriječimo diskriminaciju prema mladim ženama. Ona ne smije biti prisutna i uradit ćemo sve što je u našoj nadležnosti. Obratit ćemo se nadležnim institucijama, predstavnicima poslodavaca i Vladi Brčko distrikta da institucionalno stanemo na kraj takvim dešavanjima u Brčko distriktu BiH“, rekla je Lidija Ljubojević, predsjedavajuća ove komisije.

  Dodala je da je nedopustivo da institucije Brčko distrikta finansiraju vantjelesnu oplodnju, a da se s druge strane opstruiše zapošljavanje mladih žena i budućih majki.

  Željko Lazarević, predsjednik ovog udruženja, rekao je da je problem ove vrste najprisutniji u realnom sektoru, zbog čega su odlučili da pokrenu akciju „Naš tim brojniji za devet mjeseci“.

  „Sve poslodavce koji budu poštovali prava žena, sadašnjih i budućih majki, stimulisat ćemo dodjelom plakete, a sve one koji se drugačije budu ponašali javno ćemo prozivati putem društvenih mreža“, rekao je Lazarević.

  Ljubojevićeva i Lazarević potpisali su Memorandum o saradnji, a sjednica Komisije o ovoj temi bit će nastavljena.

  Pored predstavnika nevladinih organizacija i Inspektorata Brčko distrikta koji su bili na sjednici Komisije, na narednoj raspravi se očekuje prisustvo i učešće predstavnika poslodavaca, nadležnih odjeljenja Vlade, Sindikata i Zavoda za zapošljavanje Distrikta.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + fifty five = 61