More

  Brčko: Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu o Nacrtu zakona o zabrani pušenja

  Lidija Ljubojević istakla da će uvažavajući primjedbe jednog dijela javnosti Nacrt zakona koji će zastupnici razmatrati biti fleksibilniji u odnosu na prvobitne prijedloge.

  - Advertisement -

  Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine razmatrala je u utorak, na 10. redovnoj sjednici, izvještaje i zapisnike s javne rasprave o Nacrtu zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu BiH, navedeno je u pisanoj informaciji iz Skupštine.

  Tomislav Stjepanović, predsjedavajući Komisije, podsjetio je da je, u skladu sa zaključkom Skupštine od 23.11.2017. godine, održana javna rasprava o Nacrtu ovog zakona u kojoj su učestvovali predstavnici nevladinog sektora, poslovne zajednice i Vlade.

  Nakon obavljene rasprave, učesnicima je ostavljen rok od pet dana da dostave primjedbe kojima su tražili izmjene određenih rješenja.

  „Ukazali su na potrebe izmjene predloženog nacrta u dijelu koji se odnosi na definiranje objekata u kojima bi bilo zabranjeno pušenje. Poseban naglasak je stavljen na otvorene sportske objekte, kao što su stadioni, gdje bi primjena ovog zakona bila otežana kao i za ugostiteljske objekte“, rekao je Stjepanović.

  Izrazio je očekivanje da će Nacrt ovog zakona u drugom čitanju, koji je uvršten u dnevni red sjednice Skupštine koja je zakazana za srijedu [sutra], biti usvojen.

  Nacrt fleksibilniji u odnosu na prvobitne prijedloge

  Usvajanje Nacrta zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu BiH očekuje i Lidija Ljubojević, članica Komisije i predlagateljica ovog zakona.

  Istakla je da će uvažavajući primjedbe jednog dijela javnosti Nacrt zakona koji će zastupnici razmatrati biti fleksibilniji u odnosu na prvobitne prijedloge.

  „U ugostiteljskim objektima vjerovatno neće biti fizičkih barijera, nego bi zona za pušače i nepušače bila vizualno označena, ali ćemo insistirati da u objektima u kojima se konzumira hrana pušenje bude zabranjeno, a sve radi zaštite zdravlja stanovništva“, rekla je Ljubojević.

  Pojasnila je da će nakon određenog vremena primjene ovog zakona u Brčko distriktu uslijediti korekcije koje će osigurati rješenja prisutna u okruženju, a koja su daleko rigoroznija od onih koja će Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima uvesti u Brčko, stoji na kraju informacije.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  2 KOMENTARI

  1. BRČKO..2018 godina NASTAVLJENA NEVIDJENA FAŠISTICKA HAJKA NA KORISNIKE SOCIJALNE POMOĆI. MNOGI SU OVE GODINE DOBILI NEGATIVNA RJESENJA I OTELI IM MRVICU HLJEBA. OVOGODISNJA RJEŠENJA SU PREPISKA PROŠLOGODIŠNJIH TAKO DA SU PO ISTOM ZAKONU I ČLANU I STAVU ISTOG ZAKONA PROŠLOGODIŠNJA POZITIVNA A OVE GODINE SU NEGATIVNA. ČISTI KRIMOFAŠIZAM.ŠTO JE JOŠ GORE IZ KANCELARIJA U CENTRU ZA SOC. ZAŠTITU ISTJERUJU BIJEDU IZ KANCELARIJA BIJEDU I BOLESNE KOJI SU DOŠLI PO INFORMACIJE A NJIHOVE DOKUMENTACIJE NEMA NIGDJE KAO I MIŠLJENJA KOMISIJE.NEKI IZ CENTRA OBJAŠNJAVAJU DA SU SE MOZDA NEKI IZLIJEČILI.U RAZGOVORU SA NEKIM SAM SAZNAO DA SU MNOGI U LOŠIJEM ZDRAVSTVENOM STANJU ŠTO NALAZI POKAZUJU.VJEROVATNO TE NALAZE NIKO NIJE NI POGLEDAO. KADA SAM TRAZIO U SOBI BROJ 3 SOCIJALNOG GDJE RADE 2 NEPISMENE RADNICE DA MI POKAZU MOJE PAPIRE I MIŠLJENJE I NALAZ KOMISIJE KAKO PIŠE U RJEŠENJU POČELE SU SE SMIJATI KAZU TO NE DAJU NIKOME STO UPUCUJE NA KRIMINAL..ZNAČI DA TI DIKUMENTI I NE POSTOJE…OTELI SU I OSNOVNO LJUDSKO PRAVO.PRAVNICA IZ OPSTINE MI JE REKLA DA IMAM ZAKONSKO PRAVO NA PRISTUP SVOJOJ DOKUMENTACIJI I NALAZU I MIŠLJENJU KOMISIJE…..KADA SAM IM REKAO DA CE BITI GLAVNA TEMA NA INTERNETU SMIJEH JE NAGLO POSTAO KISEO. INACE KAZU DA JE POSLANA NEKA INSPEKTORICA IZ VLADE I SKINULA KOGA JE HTJELA.INFORMACIJA OD RADNIKA CENTRA.KRIMINAL.SVE TE ODBIJENICE JE POTPISAO SEF ZDRAVSTVA SABRIJA ČANDIC KOJI JE VJEROVATNO UPUCEN U SVE TO.MOŽDA CE TE PARE USMJERITI NA VIŠAK OPŠTINSKIH NE..RADNIKA KOJIH PO RIJECIMA JEDNOG INSPEKTORA IZNOSI I DO 80%. I DALJE SE HAJKA NASTAVLJA NA UGROZENE DOK ONIMA KOJI NISTA NE RADE PLATA IZNOSI I DO 4000 KM SA SVAKOJAKIM KOMISIJAMA I DODACIMA. SVE U SVEMU U BRCKOM VLADA NEOFAŠIZAM

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  17 − eleven =