More

  Brčko: Komisija za evropske integracije o projektima finansiranim donatorskim i kreditnim sredstvima

  Od 62 mjere iz Reformske agende relizovano je devet, 40 je u toku, a 13 nije ni započeto.

  - Advertisement -

  Komisija za evropske integracije Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine razmatrala je u srijedu listu projekata koji se finansiraju iz kreditnih i donatorskih sredstava, kao i stepen realizacije mjera Reformske agende.

  S obzirom na to da sjednici nisu prisustvovali svi šefovi odjeljenja Vlade Distrikta, razmatranje ovih pitanja bit će nastavljeno i na narednom zasjedanju Komisije.

  „Cilj nam je bio da vidimo status projekata koje smo započeli, kakva je dinamika njihove realizacije, kao i da se opredijelimo hoćemo li koristiti pogodnost koje kroz različite projekte nudi međunarodna zajednica, a koje susjedne zemlje uveliko koriste. Ukoliko budemo opredijeljeni za projekte, na nama je da pokušamo obezbijediti što više grant-sredstava“, rekao u izjavi medijima Uroš Vojnović, predsjedavajući Komisije.

  Dodao je kako smatra da Brčko distrikt može obezbijediti dosta bespovratnih sredstava i da tu mogućnost treba iskoristiti.

  Realizacija mjera 14%

  Od 62 mjere iz Reformske agende relizovano je devet, 40 je u toku, a 13 nije ni započeto.

  „Indikativno je to da se u vezi sa 40 mjera koje su u toku moglo desiti da su samo formirane radne grupe i da se ništa ne radi. Entiteti su na preko 60 odsto realizacije tih mjera, a mi smo na 14 odsto“, rekao je Vojnović.

  On je istakao da će nastojati da na sljedećem zasjedanju Komisija dobije odgovor u kojoj fazi je donošenje antikoruptivnih zakona i kakvi su efekti Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

  „Na osnovu do sada urađenog ne možemo reći da smo mnogo uspješni“, rekao je Vojnović, podsjećajući na odgovornost i obavezu koju je Brčko distrikt preuzeo usvajanjem i potpisivanjem strateškog dokumenta s jasnim opredjeljenjem za put BiH u Evropsku uniju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = 10