Brčko: Koji su uslovi za prekid izolacije i samoizolacije?

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Krizni štab Brčko distrikta Bosne i Hercegovine donio je odluku o produženju izolacije sa 14 na 28 dana, a šef Inspektorata BDBiH i jedan od članova Kriznog štaba, Damir Bulčević, na današnjoj press konferenciji ispred brčanske Gradske vijećnice je kazao da su zbog toga u velikim tehničkim problemima, jer se mora izdati rješenje o produžetku izolacije svim osobama koje su u trenutku donošenja odluke imali rješenje za izolaciju.

Osim toga, Krizni štab je donio odluku da članovima porodice osoba koje imaju rješenje izdaju rješenja o izolaciji, ukoliko one nemaju posebnu stambenu jedinicu ili uslove da budu odvojeni od članova porodice koji su u izolaciji.

„Imali smo sigurno stotinjak poziva kada je u pitanju prekidanje izolacije i samoizolacije radi vraćanja na posao u inostranstvo i vraćanje stranih državljana u svoje zemlje. Tako da je Krizni štab donio jednu naredbu kroz koju naređuje Sanitarnoj inspekciji Brčko distrikta BiH da na zahtjev stranog državljanina ili državljanina BiH koji se nalazi u Brčko distriktu BiH, a ima rješenje sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru/izolaciji može dozvoliti prekid zdravstvenog nadzora i izolacije radi napuštanja BiH ukoliko ta osoba ima prebivalište u drugoj državi, ima radnu dozvolu i boravak u drugoj državi ili radi liječenja“, rekao je Bulčević, naglašavajući da su ovo slučajevi koji će, u saradnji sa Policijom BDBiH, biti popraćeni do državne granice iz samoizolacije, a sanitarni inspektori će izdati rješenje o prekidu izolacije.

Na taj način oni mogu preći u drugu državu kako ne bi izgubili radno pravni status u drugim državama, ili ako se žele vratiti u svoju državu ili nastaviti liječenje koje je neophodno građanima.

„Samo u ovim slučajevima, ja bih vas zamolio da svi koji žele na ovaj način da izađu, a imaju mogućnost kroz ovu naredbu, evo danas već možemo početi, da se obrate Inspektoratu na broj telefona 220-061 ili 220-002 u periodu od 13h do 14h. Vi ćete to svakako dobiti u pisanoj informaciji i u ovom periodu nas obavijestite i nakon toga ćete biti upućeni o načinu prestanka izolacije samo za spomenute građane“, naglasio je Bulčević.

Privrednici traže da se vrijeme izolacije smanji sa 28 dana na 21, a Bulčević odgovara da će Krizni štab o tome vjerovatno razgovarati i donijeti odluku.

„Prije svega, tu struka treba reći svoje mišljenje. Mi smo na osnovu mišljenja i struke, dakle, i donijeli ovu ovakvu naredbu kada je u pitanju 28 dana izolacije. Ona se, koliko ja znam, primjenjuje u Srbiji, čini mi se i u FBiH i u ovim drugim zemljama, prije svega u Kini. Na osnovu mišljenja i struke, donijet ćemo i ovaj drugi dio“, rekao je on.

Video: Kompletna današnja konferencija za medije
Novinarka: Azra Bijedić

1 KOMENTAR

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ forty two = forty six