More

  Brčko: Kadrić o izmjeni Zakona o budžetu i uvođenju mandata u finansijskim institucijama

  Petnaesta redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta.

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je u srijedu, na 15. redovnoj sjednici, usvojila Nacrt zakona o izmjeni Zakona o budžetu, u prvom čitanju.

  Riječ je vraćanju roka trajanja odluke o privremenom finansiranju – najkasnije do 31. marta tekuće godine.

  “Tada su politički uslovi tako nalagali i nije bilo druge mogućnosti osim izmjene Zakona, s obzirom na to da smo imali izvjesne opstrukcije u prisustvu poslanika iz reda hrvatskog naroda u vladajućoj koaliciji, koji su otišli u opoziciju. Bili smo u funkciji stvaranja uslova da Distrikt normalno funkcioniše. S jedne strane smo imali opstrukciju koja bi dovela Distrikt u finansijsku blokadu, i nismo u tom trenutku mogli posegnuti za drugim rješenjem do onog da izmijenimo Zakon i omogućimo da Distrikt može neometano funkcionisati u smislu realizacije budžetskih zakonskih obaveza prema svim kategorijama”, kazao je u izjavi medijima predsjednik Skupštine Esed Kadrić [Stranka demkratske akcije].

  Budžet za 2017. usvojen je tek polovinom godine i operativno, posebno kada je riječ o kapitalnom dijelu, ne možemo ništa uraditi u ovoj godini, istakao je on.

  “Zato je nužno da se početkom godine zakonski ograničimo, da usvojimo Zakon na vrijeme, kako bismo imali dovoljno vremena tokom godine da ono što je značajna potreba građanstva, to ispunimo do konca godine”, naglasio je predsjednik Kadrić.

  Rok za donošenje budžeta za 2018. je 1. decembar. Ako se budžet ne usvoji do tog datuma, na snagu stupa odluka o privremenom finansiranju koja, prema postojećem zakonskom rješenju, nije ograničena.

  Uvođenje mandata u finansijskim institucijama

  Skupština je usvojila i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Direkciji za finansije Brčko distrikta – drugo čitanje, te nacrte zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Poreznoj upravi i Zakona o Trezoru Brčko distrikta – drugo čitanje.

  Ove izmjene i dopune zakona imaju za cilj uvođenje mandatnih pozicija direktorima, dok se ne izvrši transformacija Direkcije u odjel za finansije u Vladi Distrikta.

  “Cilj je da stvorimo uslove da se dodatno disciplinuju oni koji rukovode ovim institucijama, jer su to vrlo jake i važne funkcije, a njima upravljaju rukovodeći državni službenici. Da se na neki način stvore uslovi kvalitetne konkurencije među njima, i da imaju pri svjesti da mogu biti i smijenjeni, a nakon jednog mandata i pomjereni, što bi ih dodatno motivisalo da se angažuju i kvalitetno upravljaju ovim važnim institucijama”, zaključio je Kadrić.

  Novinar: Adis Mujdanović
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = two