Brčko: Kada možemo očekivati dolazak novih doza vakcina?

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, Sead Šadić, u razgovoru za Otisak iznosi detalje koji se tiču nabavki novih doza vakcina za potrebe građana Brčko distrikta.

  • Očekuje se dolazak novog kontigenta putem Covax mehanizma 22. aprila, a količina koja pripada Brčko distriktu iznosi 2.6% od ukupne isporuke, s obzirom da Distrikt u toj mjeri učestvuje u ukupnom zbiru vakcina.

Pored toga, u saradnji sa Evropskom unijom, obezbijeđen je iznos od 13.000.000 KM, gdje Brčko distriktu pripada određen procenat, koji još uvijek nije preciziran, a odluka je na Vijeću ministara, za nabavku vakcina koje će se nabavljati od država koje su nabavile vakcine, ali im u datom trenutku predstavljaju višak.

Očekuje se i dolazak vakcina putem direktne nabavke koju je Brčko distrikt pokrenuo.

Bosna i Hercegovina očekuje isporuku nekoliko donacija

Vrijedi spomenuti i određen broj vakcina koje je država Bosna i Hercegovina dobila od zemalja koje su odlučile da pomognu, pa je tako u BiH stiglo 30.000 doza vakcina od Republike Turske, a očekuje se i dolazak 50.000 doza od Narodne republike Kine, 50.000 doza od Malezije, 4.800 od Slovenije i drugih država.

  • Nakon posjete Delegacije Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku, kada je saopštena informacija da ćemo od njih dobiti dio vakcina, prijatelji Brčko distrikta i ambasador su se aktivno uključili u direktni kontakt sa Odjeljenjem za zdravstvo da čim prije završimo papirologiju za davanje saglasnosti za uvoz istih. Kada smo dobili zvaničan zahtjev od Ministarstva civilnih poslova, kao i zdravstva oba entiteta naše Odjeljenje je odreagovalo za manje od pola sata i donijelo rješenje za uvoz vakcina, pokazujući time spremnost i ozbiljnost.

Pa tako je Brčko distriktu, umjesto prvobitnih 0.5%, na kraju pripalo preko 3% doniranih doza vakcina.

Autorica: Azra Bijedić

Cijeli intervju