Brčko: Kada će doći do ublažavanja mjera povodom korona virusa?

Foto: Arhiva

Prilikom preuzimanja pošiljke zaštitne opreme iz Kine, gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić kazao je da je zadovoljan rezultatima dosadašnjih preventivnih mjera kojima je spriječen udar na brčansko zdravstvo, te kako je trenutno stanje na dobrom nivou i da se može planirati relaksacija mjera i naredbi koje su donesene u prethodnom periodu.

Institucije treba da sačine dinamički plan za ublažavanje mjera

„Mi smo na jučerašnjoj sjednici Kriznog štaba zadužili Odjeljenje za zdravstvo, našu zdravstvenu ustanovu, Odjeljenje za privredu i još neke institucije, da sačine jedan dinamički plan ublažavanja mjera i naredbi Kriznog štaba, tako da narednih dana možemo očekivati da se polako stanje na prostoru Distrikta Brčko, koje je uvedeno 11.03. odlukom Vlade o proglašenju stanja opšte opasnosti, uvodi u neke normalne tokove“, kazao je on.

Naglasio je da će mjere fizičke distance i druge mjere koje se preporučuju od strane Svjetske zdravstvene organizacije i dalje biti neophodne, a samim time izrazio je nezadovoljstvo nepoštivanjem uputstava i naredbi privrednika na pijaci Klanac.

Gradonačelnik je kazao da građani moraju i dalje da budu svjesni opasnosti i da ovo još uvijek nije završena priča, te svoje ponašanje treba da prilagode preporukama i naredbama Vlade Brčko distrikta.

„Očekujemo od struke da nam ponudi svoj plan. Naravno, na kraju će doći one djelatnosti koje su rizične u smislu da kod njih postoji nekakav bliski fizički kontakt i lakša mogućnost prenosa virusa, dakle, one će biti zadnje vraćene u nekakav normalan način funkcionisanja“, naveo je on.

Video: Kompletne izjave za medije
Novinarka: Azra Bijedić