Brčko: Jupolom protiv kršenja Ustava Bosne i Hercegovine

  Očito da su u nedostatku reakcije nadležnih državnih institucija - Državne agencije za istrage i zaštitu [poznatija kao SIPA], Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine, morali reagirati obični građani jer se protive promociji neustavnog praznika.

  Bilbordi osvanuli 10. januara obojeni bijelim jupolom [Foto: radiobrcko.ba]

  Piše: Adis Mujdanović

  Slogani “Misli na otadžbinu – svojim korakom”, uz detalje s grbom i zastavom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, postavljeni na bilbordima u Brčkom povodom proslave “Dana Republike Srpske”, osvanuli su 10. januara obojeni bijelim jupolom.

  Skrnavljenje bilo kog obilježja je za osudu, jer razgrađuje ukupne odnose sva tri ravnopravna naroda u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, ocjene su vodećih političara u brčanskoj Vladi – gradonačelnika Siniše Milića [Savez nezavisnih socijaldemokrata] i njegovog zamjenika Ante Domića [Hrvatska demokratska zajednice Bosne i Hercegovine].

  “Mi gradimo društvo tolerantnih odnosa i pune ravnopravnosti svih i u tom smislu smo uvjereni da je ovo izolovani incident. Ne može biti privilegija bilo kod naroda da slavi ili bilo kome ne dozvoli proslavu značajnih događaja i datuma, to je pravo jednako za sve. Vjerujem Policiji [Brčko distrikta] da će efikasno postupiti i identifikovati vandale koji su bacili ružnu sjenku na jedan zaista dostojanstven događaj“, rekao je u izjavi medijima Gradonačelnik.

  Domić smatra da ovakvi postupci razgrađuju odnose u Distriktu.

  “Svako skrnavljenje simbola, bez obzira da li su oni vjerski, nacionalni ili kulturni i kom narodu pripadaju, zaslužuje osudu jer nam je svima cilj da toleranciju nagrađujemo a nikako da je razgrađujemo. Iznenađen sam jer smo, očito, bili u zabludi da smo ovakve postupke prevazišli“, naglasio je Domić.

  Predsjednik Skupštine i Stranke demokratske akcije u Distriktu, Esed Kadrić, odbio je komentirati incident, a u Policiji su potvrdili da su zaprimili dojavu, obavijestili Tužilaštvo Distrikta i otvorili istragu o događaju.

  A šta je sa kršenjem Ustava?

  Od samo jednog u nizu slučajeva vandalizma u ovoj lokalnoj zajednici napravljena je medijska priča ogromnih razmjera, sa izjavama najviših zvaničnika i osudama.

  Kao da se radi o terorističkom činu poslije kojeg dolaze osude…

  Bilo je u Brčkom mnogo slučajeva vandalizma, pa i onih u kojima se narodi vrijeđaju i nazivaju pogrdnim riječima, ali tada nije bilo reakcija najviših zvaničnika i osuda.

  A niko se ne pita šta je sa onima koji su postavili navedene bilborde povodom proslave 9. januara, praznika kojim se krši Ustav Bosne i Hercegovine, a što je potvrdila i najviša sudska instanca u državi Bosni i Hercegovini – Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

  Očito da su u nedostatku reakcije nadležnih državnih institucija – Državne agencije za istrage i zaštitu [poznatija kao SIPA], Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine, morali reagirati obični građani jer se protive promociji neustavnog praznika.

  Također se niko ne pita zašto su ovakvi bilbordi, po ko zna koji put, postavljeni u brčanskim naseljima u kojima pretežno živi jedna etnička grupa koja se ne slaže sa njihovim sadržajem, što bi se moglo nazvati provokacijom.

  Na kraju krajeva, ono što čine ljudi koji rade u službi onih koji u inat Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine proslavljaju ovaj praznik, a to je u ovom slučaju postavljanje bilborda, mnogo je teže djelo, u pravnom smislu, od vandalizma.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  84 ÷ = twenty one