Brčko: Izdata tri prekršajna naloga privrednim subjektima za povećanje cijena

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Šef Inspektorata Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Damir Bulčević kazao je na današnjoj konferenciji za medije ispred brčanske Gradske vijećnice da su izdata tri prekršajna naloga privrednim subjektima za povećanje cijena, sa kaznama u visini od 3.000 konvertibilnih maraka.

On je taj podatak obznanio nakon što je novinar Otiska tražio njegov komentar na izjavu predsjednika Udruženja za zaštitu potrošača BDBiH Šukrije Dupčanina za RadioBrcko.ba, koji je kazao da inspekcija slabo kontrolira privredne subjekte.

“On vjerovatno ima pravo na svoje mišljenje. Ja ću Vam reći da u ovom momentu mi dajemo svoj maksimum”, naglasio je Bulčević.

Kompleksan posao

Istakao je da Inspektorat ima mnogo posla u više oblasti, ali da su tržišni inspektori provjeravali rast cijena, te da je to jako kompleksan posao.

“Na osnovu odluke Vlade Brčko distrikta, mora se ući u knjigovodstvo svakog tog subjekta, sagledati da li je on imao na zalihama određen broj tih proizvoda koje prodaje i na taj način provjeriti sve te prijave koje mi imamo. Ali na osnovu prijava koje su građani prijavljivali”, pojasnio je.

Bulčević je pozvao Dupčanina da, ukoliko ima saznanja o povećanju cijena, takve slučajeve prijavi Inspektoratu, naglasivši da će oni vrlo brzo to rješavati.

Nema odluke o stavljanju marže

Naveo je da Skupština BDBiH nikad nije donijela odluka o stavljanju marže na određene proizvode.

“Mi u Brčkom imamo maržu samo na lijekove. Na taj način, evo ovo je prilika da nakon ove pošasti koja nam se desila, kada sve prođe, vidimo sve ove tačke gdje nismo bili dobri i da popravimo sve te stvari koje sigurno trebamo popraviti”, zaključio je.

Povećane cijene životnih namirnica

Dupčanin je kazao da su cijene pojedinih životnih namirnica povećane, posebno prehrambenih proizvoda.

“Najviše je poskupilo voće i povrće. Cijena limuna je povećana sto odsto, prije 15-ak dana limun se prodavao po cijeni od dvije i po do tri marke, a juče je cijena limuna bila šest maraka. Pored toga, znatno je poskupilo i brašno, iako su nas uvjeravali da neće doći do dizanja cijena”, naveo je on.

“Trgovci se oglušuju o naredbu”

Tvrdi da trgovci samovoljno dižu cijene, iako je Vlada donijela odluku da one moraju ostati na nivou od 5. marta.

“Trgovci se oglušuju o tu naredbu. Inspekcija slabo kontroliše, a nama su u ovom trenutku izolacije ruke svezane, i nemamo neki izbor djelovanja, jer je prioritet spriječiti širenje virusa korona”, zaključio je Dupčanin.

Video: Kompletna današnja konferencija za medije
Novinar: Adis Mujdanović

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

nine × 1 =