Brčko: Internacionalni univerzitet prvi u BiH pokreće novi postdiplomski studij “Magistarski studij 4.0”

Foto: Žurnal.info / Arhiva

Internacionalni univerzitet u Brčkom uskoro kreće s realizacijom novog postdiplomskog studija po tzv. konceptu studiranja 4.0, a prema uzoru američkih studijskih programa.

Prema riječima Šabana Nurića, dekana Pravnog fakulteta Internacionalnog univerziteta, ovaj Univerzitet je prvi u BiH koji se može pohvaliti ovakvim modelom školovanja.

Postdiplomski studij “Magistarski studij 4.0” podrazumijeva pojačanu kooperaciju između studenata i poslovnih subjekata, s kojima Univerzitet ima potpisan ugovor, što bi rezultiralo stipendiranjem studenata kroz praksu i u konačnici stalnim zaposlenjem u tim kompanijama.

Prema Nurićevim riječima, Univerzitet je do sad sklopio 26 ugovora s različitim organizacijama: s privatnim i državnim zdravstvenim institucijama u Brčkom, Gračanici i Tuzli, građevinskim organizacijama, programerskim tvrtkama u Gračanici i Tuzli te s nekoliko privatnih tvrtki čija djelatnost obuhvaća segmente ovog magistarskog studija.

„Kako bismo realizirali postdiplomsku edukaciju u skladu sa strategijom 4.0 mora se uspostaviti jaka suradnja s poslovnim subjektima, a to je ujedno suština i cilj ovog projekta“, istaknuo je Nurić.

Konkurs za upise na jednogodišnji multidiscplinarni “Magistarski studij 4.0” uskoro će biti raspisan, a studenti će se moći upisati na tri odsjeka: informatika, menadžment i promet.

Prva generacija studenata s predavanjima najvjerojatnije kreće početkom travnja ove godine, a program će se odvijati po principu ljetni-zimski semestar.

Internacionalni univerzitet Brčko djeluje osam godina i trenutno ga pohađa oko 500 studenata na sedam integriranih fakulteta: Fakultet za menadžment, Informatiku, Poslovne komunikacije, Poslovno-civilnu sigurnost, Prometno inženjerstvo te Pravni i Učiteljski fakultet.

Autor: Radiobrcko.ba
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

5 + three =