Brčko: Ibrin kanal – kolektor koji sa svakom kišom objekte plavi fekalijama

  Stanovnici se susreću sa izlivanjem fekalnih voda koje može donijeti svaka padavina u njihova dvorišta, garaže, šupe i na kraju krajeva i kuće.

  [BDC TV]

  U Ulici Ilije M. Kolarca porodica Klebić već godinama ima probleme koje donosi svaka nova kiša. Naime, ne samo oni, nego i sve komšije se susreću sa izlivanjem fekalnih voda koje može donijeti svaka padavina u njihova dvorišta, garaže, šupe i na kraju krajeva i kuće.

  Elvir Klebić, kome je prošle godine uništena kuća posljedicama plavljenja ponovo je, kaže, kucao na vrata svih za koje je mislio da su nadležni da riješe ovaj problem. Ipak, poslije toga se odlučio da sa svojim problemom izađe u javnost i tako dopre do ušiju nadležnih.

  - Reklama -

  “Zvao sam zbog problema sa glavnim kolektorom od kojeg plavimo, evo, već druga godina. Takoreći, od 2015. se pojavljuje neki sitniji problem, da je kasnije prerastao u krupni problem. Ja sam prošle godine izgubio kuću, ljudi su u zgradi do mene izgubili 7 garaža i 13 šupa i komšija prekoputa mene kuću, donji sprat kompletan. Obratili smo se svakoj ustanovi – prvenstveno Komunalnom preduzeću. Kasnije sam išao u sve Vladine odjele”, rekao je Elvir Klebić.

  Kiša nakon padanja u trajanju od 10 minuta, kazao je Klebić, prebukira glavni kolektor te narednih 20 minuta vraća svu vodu iz njega.

  “Iz javnog Komunalnog preduzeća su minimalno 5 puta slali neke svoje ljude sa kamionom koji su ispirali samo taj kolektor, koji nije ništa obnavljan, a logično je da je problem u osipanju kolektora, znači da se kolektor negdje obrušio poslije zgrade u Ilije Kolarca 11 gdje je urađen novi šaht 2015. godine i od tada se pojavljuje taj problem poplave”, kaže Klebić.

  Klebić tvrdi da je i iz zdravstva prije nekoliko dana poslat određen broj djelatnika da izvrše dezinfeksciju svih plavljenih objekata, budući da iz fekalnih otpadnih voda, između ostalog, vreba i stalna opasnost od zaraze. Sagovornik nam je rekao da jedini način i rješenje vidi u detaljnijem pregledu kolektora, kako bi se utvrdilo gdje nastaje problem.

  “Što se tiče mene i tog malo organizovanijeg protesta ja hoću, a i komšiluk će se dići takođe da djelujemo malo agresivnije. Sad jesen dolazi, kiše su obilnije, više će vjerovatno i poplava biti jer svaki dan može padati ista kiša i imaćemo isti problem svi.”

  I drugi stanovnici ove ulice nisu sigurni odakle odjednom svi ovi problemi, ali pretpostavljaju da ih je izgradnja novog šahta uzrokovala, a da se nešto mora rješavati, slažu se svi.

  “Problem je, čini mi se, to će stručnjaci bolje da kažu, kod izgradnje šahta iza ove zgrade kad je ona pravljena i izgleda da je od te godine počelo da nas plavi. To bi bio po meni glavni problem, a rješenje je otklanjanje tog uskog grla ili smanjenog kapaciteta kanalizacije kanala”, rekao je Stevo Tešić.

  Tešić na ovom mjestu živi oko 60 godina- Tvrdi da se tek u posljednjih 2-3 ovakav problem pojavio.

  “Evidentno je da postoje problemi u funkcionisanju kanalizacione mreže na potezu ulica Ilije Milosavljevića Kolarca i Jovana Jovanovića Zmaja, stanari su nam se obraćali u par navrata”, rekla je Nataša Katanić, JP “Komunalno Brčko”.

  Prilikom izvršenih uviđaja ustanovljeno je da se radi o izuzetno starom kolektoru izgrađenom 70ih godina prošlog vijeka koji se naziva vojni ili Ibrin kanal i dug je oko 700 metara, te mu je izliv kod luke u rijeku Savu.

  “Problemi očigledno postoje jer kanalizaciona mreža na tom mjestu nije separatnog tipa, nego se i oborinske vode sa ulica putem slivnika, kao i stambenih zgrada i individualnih objekata slivaju sve u jedan zajednički kolektor, tako da taj kolektor prilikom nekih normalnih vremenskih uslova nema probleme u funkcionisanju, ali, očigledno da prilikom velikih količina oborina ne može da primi toliku količinu oborina koje se sliju u kratkom vremenskom intervalu”, dodaje Katanić.

  Jedno je sigurno – dok se nešto ne riješi stanovnici ove ulice mogu samo da se nadaju da neće biti čestih i obilnih padavina.

  IzvorBDC TV

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety − eighty two =