More

  Brčko: Hoće li stanovnici MZ Ivici čekati još 10 godina na kanalizaciju

  Preko stotinu kuća u mjesnoj zajednici Ivici još uvijek nije priključeno na fekalnu kanalizaciju.

  - Advertisement -

  Preko stotinu kuća u mjesnoj zajednici Ivici još uvijek nije priključeno na fekalnu kanalizaciju, što je u ljetnom razdoblju povezano za nedostatkom pitke vode, odnosno kompletnom infrastrukturom, primjerenom za 21. stoljeće, javljaju brčanski mediji.

  Mehmed Mehmedović, predsjednik MZ Ivici kaže da je ovakva situacija desetogodišnji problem mještana, prouzročen lošim regulacijskim planom po kojem je na trasi glavnog kanalizacijskog voda ucrtana izgradnja dva objekta, zbog čega nadležni iz urbanizma nisu mogli izdati neophodnu lokacijsku dozvolu.

  “Kanal u dijelu naselja koji gravitira uz Ivićki potok je zapušten i planirano je da se kroz njega uradi centralni kanalizacioni vod, koji bi vezao dvije mjesne zajednice i romsku ulicu u Suljagića Sokaku. Tražili smo od predstavnika vlasti izmjenu regulacijskog plana, te dobili Odluku o izmjeni kao i sredstva u iznosu od 300.000 maraka. Sad je pitanje vremana kada će se početi sa izgradnjom kanalizacije. Ako se bude radilo sporo kao dosad, možda ćemo čekati još deset godina, što bi moglo dovesti do epidemije”, istakao je Mehmedović, te dodao da je isti problem i sa dvije nefunkcionalne javne česme, od kojih je barem jedna trebala biti osposobljena, prenosi Radio Brčko.

  U MZ Ivici slično je stanje i sa cestama.

  “Do sada smo asfaltirali tri ulice, od kojih jednu u dužini od 20 metara, dok ostatak ceste čeka nova vremena, a što kao takvo izgleda ružno”, ističe Mehmedović, napominjući da su, iako gradska mjesna zajednica, loše vezani s centrom grada. ”

  Nemamo gradskog prijevoza, a daleko nam je da bismo pješice išli u grad na kulturno-zabavna dešavanja. Stoga smo pokrenuli inicijativu o izgradnji manjeg Doma kulture ili proširenje postojećeg objekta mjesne zajednice”, navodi Mehmedović.

  MZ Ivici jedna je od najvećih mjesnih zajednica u Brčko distriktu. Tijekom rata veliki broj objekata porušen je i nikada nije obnovljen. Ti objekti su, kaže Mehmedović, napušteni i devastirani, te predstavljaju deponije, a do vlasnika je jako teško doći. Njihovo uklanjanje će isto tako potrajati, zaključuje Radio Brčko.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = ten