Brčko: Hitan sastanak institucija oko izbornog procesa

  Izvor fotografije: Canva / Ilustracija
  Tekst: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
  Uredio: Adis Mujdanović

  U cilju zaštite izbornog procesa i izborne volje građana krivičnim procesuiranjem mogućih zloupotreba, Tužilaštvo je sazvalo te s najvišim predstavnicima Policije i Izborne komisije Distrikta jučer održalo hitan tematski sastanak.

  Na sastanku kojim je rukovodio glavni tužilac gospodin Zekerija Mujkanović aktivno učešće uzeli su predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta gospođa Andrea Mrkonjić, zamjenik šefa Policije Distrikta gospodin Senad Jašarević sa saradnicima, te zamjenik glavnog tužioca gospodin Pavo Radoš i svi tužioci Tužilaštva Distrikta.

  Na višesatnom radnom sastanku učesnici su razmijenili informacije važne za provođenje nadležnosti lokalnih institucija, te izrazili spremnost na daljnju saradnju u pravcu otkrivanja, procesuiranja i sankcioniranja aktivnosti koje narušavaju integritet predstojećih lokalnih izbora.

  Zaključeno je da su, pored nadležnih institucija i sami građani, a naročito birači koji već jesu ili bi mogli biti oštećeni izbornim zloupotrebama, vrlo važna karika u otkrivanju takvih pojava.

  Konstatovano je da su građani i ranije u nekoliko navrata prijavljivali izborne nepravilnosti omogućivši tako da se one neodložno procesuiraju i sankcioniraju pred nadležnim organima.

  Učesnici sastanka su građansku podršku ocijenili vrlo bitnom izrazivši zahvalnost biračima na saradnji s nadležnim institucijama i organima gonjenja ohrabrujući ih da i dalje odlučno pružaju snažan doprinos zajedničkim naporima da se osigura zakonito provođenje izbornog procesa.

  Tužilaštvo, zajedno s Policijom i Izbornom komisijom, poziva građane da to i ubuduće čine, te da prijave svaki slučaj protivzakonitog uticaja na njihovu izbornu volju ili bilo koju drugu izbornu zloupotrebu za koju saznaju.

  Imajući u vidu indikativno veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, kao i sve veći broj pritužbi na moguće izborne zloupotrebe, fokus rada Tužilaštva Distrikta prioritetno je već usmjeren na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela u izbornoj oblasti, koja budu počinjena u periodu prije lokalnih izbora.

  Pored toga, u saradnji s Policijom, istovjetne aktivnosti Tužilaštva snažno će se nastaviti kako na dan održavanja izbora tako i u postizbornom periodu.

  --