Brčko: Gradonačelnik Milić organizirao prijem za djecu s Kosova

  Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić organizirao je danas u brčanskoj Gradskoj vijećnici prijem za 50-ero djece iz općine Obilić s Kosova i njihove nastavnike koji tokom ove sedmice borave u ovoj lokalnoj zajednici, saopćeno je iz Milićevog kabineta.

  Foto: Kabinet gradonačelnika BDBiH

  Novinar: Dževad Turčalo

  Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić organizirao je danas u brčanskoj Gradskoj vijećnici prijem za 50-ero djece iz općine Obilić s Kosova i njihove nastavnike koji tokom ove sedmice borave u ovoj lokalnoj zajednici, saopćeno je iz Milićevog kabineta.

  „Ovoj djeci je uskraćeno normalno odrastanje i naravno da kod nas, koji smo i sami imali tragična iskustva, postoji empatija prema problemima s kojima se suočavaju Srbi s Kosova i Metohije. Oni žive u specifičnim uslovima gdje nema oružanog sukoba, ali kada je uskraćena sloboda kretanja i vlada opća nesigurnost, naravno da je normalan život samo misaona imenica“, rekao je on.

  Izrazio je zahvalnost Odboru za pomoć Srbima s KiM iz Republike srpske, Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu „Prosvjeta“ Brčko i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Brčkom što su omogućili da Brčko bude dio ovog projekta.

  „Veliku zahvalnost dugujemo i porodicama koje su ugostile djecu, i mi ćemo se kao dobri domaćini potruditi da im nadoknadimo barem djelić onog što im nedostaje. Molit ćemo se i nadamo se da će ovo stanje na KiM, koje je takvo kakvo jeste, vrlo brzo proći i da se odrastanje u kome su oni danas, neće više nikome dogoditi, bez obzira kojoj naciji ili vjeri pripadao“, zaključio je Milić.

  Lazar Bojković, jedan od mališana koji boravi u Brčkom, rekao je da mu je mnogo lijepo i da je jedva čekao da stigne u Brčko. „Ovdje je malo ljepše nego kod nas. Ako budem mogao doći ću ponovo“, dodao je on.

  Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima s KiM, izrazio je zadovoljstvo što je BDBiH ove godine prvi put dio ovog projekta.

  „Zahvaljujem se porodicama koje su prihvatile djecu. U projektu učestvuje 19 gradova iz Republike Srpske. Pozivam sve koji mogu da se do 30. juna odazovu humanitarnoj akciji Odbora za pomoć KiM. Riječ je o izgradnji dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici za 130 djece s posebnim potrebama“, dodao je on.

  Dragan Tomić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“, istakao je da je velika čast biti organizator jedne ovakve akcije.

  „Oni jesu mali, ali su po dolasku osjetili veliku ljubav koju im pružaju domaćini. Najdragocjenija su prijateljstva koja će steći u ovih nekoliko dana. Žao mi je što nismo mogli udovoljiti svim roditeljima koji su se prijavili da ugoste djecu, ali će oni moći učestvovati već sljedeće godine“, zaključio je on.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy two + = seventy seven