Brčko: Građani traže od Suda prenos uživo sa suđenja za slučaj ubistva Edina Zejćirovića

Foto: Arhiva

U proteklu srijedu, 15. jula, u Osnovnom sudu Brčko distrikta otvoren je glavni pretres za slučaj ubistva Edina Zejćirovića čitanjem optužnice, a nakon toga išlo je saslušanje članova porodice ubijenog.

Suđenje je počelo osam mjeseci nakon ubistva, a optuženi za otmicu i svirepo lišavanje života su Suan Halilović, Samid Šabanović, Nihad Hukić i Suvad Djedović.

Ovo suđenje je javno, međutim s obzirom na specifičnu situaciju prouzrokovanu pandemijom korona virusa, mnoga zainteresovana lica nisu u mogućnosti prisustovati suđenju i iz tog razloga žele da se omogući prenos uživo sa glavnog pretresa na lokalnim televizijskim programima i portalima.

Više od 2.600 čitalaca Otiska je „za javni prenos suđenja“

U skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Brčko distrikta, član 241, stav 3, u sudnici je zabranjeno filmsko ili televizijsko snimanje, ali izuzetno predsjednik suda može odobriti takvo snimanje na glavnom pretresu.

Otisak je anketom upitao svoje čitaoce da li smatraju da Osnovni sud, na osnovu velikog interesa javnosti, treba da dopusti prenos uživo suđenja za ubistvo Edina Zejćirovića, a na istu je glasalo preko 2.600 lica, od čega je svega 120 glasalo protiv.

Isti dan Otisak je zaprimio link za online peticiju kojom se želi postići prenos suđenja uživo, koju je potpisalo više od 500 lica (link za peticiju: https://www.change.org/p/gra%C4%91ani-bosne-i-hercegovine-prijenos-su%C4%91enja-u%C5%BEivo-u-predmetu-protiv-osumnji%C4%8Denih-za-ubistvo-edina-zej%C4%87irevi%C4%87a?utm_content=cl_sharecopy_23484078_en-US%3A3&recruiter=1131604219&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=tap_basic_share&fbclid=IwAR1H_CEb51ofLVjk9mAI2eV-hrrjGezOmhLfuYJa0lORy-bb1MIdkV_8TLo )

Građani su uporni u svome cilju i iako je to zakonom zabranjeno, nadaju se da će predsjednik suda iskoristiti svoje ovlaštenje i dopustiti televizijsko snimanje, ugledajući se na sudsku praksu proteklih godina gdje su televizijski emitovana suđenja koja su od društvenog značaja, a među kojima su i suđenja ratnim zločincima u Haškom tribunalu, suđenje zbog ubistava, trgovine drogom i drugih krivičnih djela Zijadu Turkoviću, kao i suđenje Mevlidu Jašareviću zbog terorističkog napada.

Kao idući datumi suđenja optuženim za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića planirani su 30. juli, 27. avgust i 15. septembar 2020. godine.

Novinarka: Azra Bijedić