More

  Brčko: Gospodin glumac Safet Pašalić

  Safet Pašalić rođen je 1907. godine u Brčkom, a umro 1987. u Sarajevu.

  U pratećem dijelu programa 34. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom, u utorak navečer u Domu kulture, upriličeno je predstavljanje monografije “Scenske mnogostranosti Safeta Pašalića”, autora Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića.

  U predstavljanju su učestvovali: Srđan Vukadinović, Kaća Dorić i Danijela Regoje.

  Safet Pašalić rođen je 1907. godine u Brčkom, a umro 1987. u Sarajevu.

  Bio je procudent, direktor pozorišta, reditelj, autor/koautor, adaptator scenskih dijela, libretista i glumac.

  Ostvario je preko 200 uloga u institucionalnim teatrima i 50-ak u putujućim pozorišnim družinama, te bio član četiri banovinska pozorišta – Dunavskog u Novom Sadu, Vardarskog u Skoplju, Vrbaskog u Banjoj Luci i Zetskog u Cetinju, kao i Narodnog pozorišta u Sarajevu, blizu 50 godina, a bio je angažiran i u Mostarskom pozorištu i sarajevskom Kamernom teatru.

  Gospodin glumac

  Prema riječima Vukadinovića, on je jedna od najzanimljivijih ličnosti jugoslavenskog pozorišnog ambijenta.

  “Imamo zaista jednu potpunu, cjelovitu ličnost, koja može da nam posluži kao paradigma kada proučavamo scenski prostor. Safet Pašalić je čitav pripadao teatru. On je živio život pozorišta. Život gospodina glumca, kako su ga često voljeli zvati”, kazao je Vukadinović u izjavi medijima, dodavši da se njegova mnogostranost ispoljava i kroz angažman na radiju, televizijskim dramama i serijama, i nekoliko filmova.

  Glumica Kaća Dorić podijelila je sa prisutnima nekoliko priča po kojima pamti Pašalića, kojeg je upoznala nakon što je dobila angažman u Narodnom pozorištu Sarajevo.

  “Došla sam po preporuci svog profesora [Beograd] koji je rekao: ‘A da, u Narodnom pozorištu Sarajevo ima jedan gospodin glumac’. Došla sam u Sarajevo [iz Beograda], javila se na dužnost. Bilo je tada puno glumaca u Narodnom pozorištu i samo jedan šešir, to je bio gospodin Safet Pašalić koji je prišao da zaželi dobrodošlicu mladoj koleginici, i pritom je skinuo šešir. U to doba, kad su svi bili drugovi i drugarice, jedini koji je imao tu privilegiju da ga niko nikad ne oslovi sa ‘druže’, nego je bio gospodin glumac”, kazala je Dorić u izjavi medijima.

  Utisak je da je Pašalić pomalo i zaboravljen od šire kulturne zajednice.

  Sarajevo i Brčko imenovali su ulice po Safetu Pašaliću, te na taj način odali počast ovom velikanu.

  Autor: Adis Mujdanović
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty six ÷ twenty two =