Brčko: Geometar Katastra Šehalija Jarčević Šeki oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja

Šehalija Jarčević sa dokumentacijom / Otisak Arhiva (januar, 2021)

Geometar Šehalija Jarčević Šeki redakciji Otiska dostavio je presudu Apelacionog suda Brčko distrikta BiH u kojoj se isti oslobađa optužnice; čime se potvrđuje njegova ranija tvrdnja da nije odgovoran za zloupotrebu položaja i ovlaštenja na radnom mjestu, u njegovom slučaju to je brčanski Katastar.

U oktobru 2021. godine Apelacioni sud Brčko distrikta BiH oslobodio je optužbe Šehaliju Jarčevića, zvanog Šeki, geometra, za kazneno djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Naime, Šehalija Jarčević prvostepenom presudom u decembru 2020. godine proglašen je krivim te se od njega zahtijevalo da plati kaznu u iznosu od 200 KM (nadoknada šetete) i predviđena mu je zatvorska kazna u trajanju od 3 mjeseca.

Podsjetimo, prije skoro godinu dana Otisak je pisao o slučaju Jarčevića gdje je isti pojasnio redakciji da je “NN lice 2015. godine uputilo krivičnu prijavu vezanu za više predmeta u ovoj oblasti. Tek nakon 2017. godine, kada je Jarčević putem SIPA-e (Državna agencija za istrage i zaštitu) podnio krivičnu prijavu za ove predmete, među kojima je bio i jedan koji se tiče njega, došlo je do podizanja optužnica.” (Otisak)

“Većina optuženih zaposlenika Pododjela za katastarske usluge je prihvatila krivicu, ali, kako tvrdi Jarčević, pod pritiskom nadređenog, dok to on nije želio učiniti, jer smatra da nisu krivi”, rekao je tada Jarčević za Otisak.

Jarčević je optužen da nije uredno naplatio usluge geodetskog snimanja Samiru Beganoviću, sekretaru brčanskog Tužilaštva, što se po parceli plaća 100 KM. Kako se navodi u obrazloženju Apelacionog suda (26. 10. 2021.) Beganović je naručio snimanje triju parcela i na kraju platio 100 KM, umjesto 300 KM, koliko je trebao platiti.

Kako se navodu u obrazloženju Apelacionog suda, Jarčević je Beganovića upozorio na dug, a Beganović je uzvratio, prema Jarčevićevim riječima,: “Završit ću ja to sa tvojim šefom Radenkom (Nikolić).”

Zatim je Jarčević obavijestio šefa Radenka Nikolića, a isti je, prema Jarčeviću, odgovorio: “Jebeš, 200 KM, on je u tužiteljstvu, može nam trebati.”

U odvojenom procesu u kojem je Radenko Nikolić bio optuženik, isti je priznao krivicu (2019.), te osuđen na kaznu od 30 dana zbog zloupotrebe položaja jer u “više navrata nije vršio dužnost nadziranja nad radom službenika pododjela na čijem je čelu…”.

Radenko Nikolić, šef Pododjeljenja za katastarske usluge pri Odjelu za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH, uskratio je Brčko distrikt za iznosu od 7.721 KM, u ovoj cifri nalazi se i 200 KM za koje se tereti i Jarčević. Naime, kao njegov nadređeni Nikolić je imao obavezu da nadzire rad uposlenika Katastra i vodi računa o finansijama.

Iako je kao optuženik priznao propust u nadziranju, u ulozi svjedoka u Jarčevićevoj optužnici, Nikolić je porekao odgovornost pred prvostepenim sudom, objasnivši da se ne sjeća konkretnog predmeta.

Beganović je u ulozi svjedoka u Jarčevićevoj optužnici objasnio da mu na terenu nije sugerisano da treba doplatiti usluge za “konkretno snimanje” već je mislio da će dodatni troškovi biti povezani sa rješavanjem nekih budućih katastarskih dilema, dok Jarčević tvrdi suprotno i u obrazloženju se navodi da je eksplicitno upozorio Beganovića da je potrebno doplatiti za još dva snimanja.

Beganović: “Nije mi tada precizno rečeno, bilo je govora da će možda proizaći dodatni troškovi ali ja sam shvatio, s obzirom na ovu situaciju (…), sa parcelom koja je državno vlasništvo između mog i susjedovog zemljišta, jer je to trebao kasnije rješavati i u tom kontekstu smo razgovarali i u tok kontekstu sam preduzeo određene radnje da se to riješi, i da će ti troškovi biti povezani s tim, a ne s konkretnim snimanjem koje je tada završeno.” (Apelacioni sud)

Pošto je u svom slučaju priznao krivnju, Nikolićev iskaz na glavnoj raspravi odražnoj 22. 12. 2020. godine u vezi sa Jarčevićem odbrana smatra diskvalificiranim, te je takav argument Jarčevićeve odbrane Apelacioni sud proglasio osnovanim.

Podsjetimo se da je Beganović u izjavi za Otisak u januaru 2021. godine iznio i svoj lični stav povodom Jarčevićevih tvrdnji koje je saopštio Otisku:
“Bilo kakva privilegija koja nije zasnovana na zakonu nije mi bila niti će mi ikad biti potrebna. Nadležni u Odjelu za javni registar nikad nisu obračunali iznos naknade za predmetne geodetske usluge i dostavili mi na naplatu. To nije učinio ni optuženi, kako to nesuvislo tvrdi u javnom istupu, iznoseći neistine kojima vjeru nije poklonila niti jedna nadležna institucija.”

Kako vidimo u finalnom ishodu, Jarčeviću je institucija ipak “poklonila vjeru” i oslobodila ga optužnice za Zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Rezime: Geometar Jarčević kao referent u brčanskom Katastru optužen je da je zloupotrijebio položaj i načinio dva snimka Beganoviću za što je brčanski budžet uskraćen za 200 KM. Pored Jarčevića za druge slične izostanke naplate usluga Katastra optužen je i njegov šef Radenko Nikolić, koji je odgovoran za potpisivanje snimaka koji bi po pravilu trebali biti plaćeni. Dok su drugi referenti priznali krivicu, Jarčević je ostao je pri stavu da nije odgovoran za zloupotebu položaja te je u konačnici oslobođen optužbe, jer se, među ostalim, pokazalo da je Nikolić svjedočio kontradiktorno: kao optuženik je priznao krivicu, a kao svjedok u Jarčevićevom slučaju objasnio je da se ne sjeća predmeta za koji se Jarčević tereti.

--