More

  Brčko: Fond zdravstvenog osiguranja finansira nabavku aparata i senzora za kontinuirano mjerenje šećera

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Nabavka aparata i senzora za kontinuirano mjerenje šećera koje koriste oboljeli od dijabetesa TIP 1 od početka ove godine bit će finansirani iz budžeta Brčko distrikta. Korištenjem ovog uređaja značajno će biti olakšan svakodnevni život osoba koje boluju od dijabetesa.

  Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta je 31. januara ove godine donio Odluku o utvrđivanju Programa finansiranja senzora za kontinuirano mjerenje šećera u krvi za 2022. godinu. Finansiranje se  vrši sredstvima budžeta Brčko distrikta u iznosu od 300.000 KM. Provođenje ovog programa proizilazi iz Odluke  Vlade Brčko distrikta za finansiranje senzora za kontinuirano mjerenje šećera u krvi.

  “Pravo na finansiranje senzora imaju osigurana lica Fonda kod kojih je na osnovu medicinske dokumentacije potvrđen dijabetes TIP 1, koji su na inteziviranoj terapiji insulinom i lica kod kojih je operativno odstranjena gušterača. Prijedlog za nabavku senzora izdaje nadležni ljekar u JZU Zdravstveni centar Brčko na osnovu nalaza ljekara specijaliste endokrinologa, interniste ili pedijatra kojim potvrđuje da je osigurano lice oboljelo od dijabetesa TIP 1 i za drugu kategoriju da je osiguranom licu operatvno odstranjena gušterača”, istakla je Ankica Franjić v.d Direktora Fonda zdravstvenog osiguranja pojašnjava ko ima pravo na finasiranje ovih senzora.

  Pored medicinskih indikacija uslovi su da se osigurano lice nalazi na listi oboljelih od dijabetesa TIP 1 koju Fondu dostavlja Udruženje dijabetičara i Odjeljenje za zdravstvo ili da se nalaze u registru oboljelih od dijabetesa TIP 1 u JZU Zdravstveni centar Brčko.

  “Prijedlog za nabavku senzora sa potrebnom medicinskom dokumentacijom podnosi se u Fondu. Ukoliko osigurano lice ispunjava propisane uslove, Fond na godišnjem nivou odobrava jedan aparat i do 26 senzora ili do 27 senzora za lica koja imaju aparat/čitač. Troškovi će se finasirati u iznosu do 120 KM po jednom senzoru. Senzori se mogu propisati i odobriti za period do četiri mjeseca, odnosno tri puta godišnje. Lica koja se odluče za korištenje senzora na teret sredstava ovog programa, ne mogu ostvariti program na trakice i obrnuto” pojasnila je Ankica Franjić.

  Ukoliko osigurana lica, nakon što Fond odobri nabavku senzora na teret sredstava programa, ličnim sredstvima kupe senzore, isti podnose zahtjev za refundaciju uz kojeg prilažu potrebnu dokumentaciju, original račun i kopiju tekućeg računa.

  Ovaj program finasiranja se provodi u 2022. godini prema raspoloživim budžetskim sredstvima a u Fondu zdravstvenog osiguranja očekuju da će se u budžetu Brčko distrikta i za naredne godine planirati sredstva za ove namjene.

  Izvor: Radio Brčko

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − three = one