Brčko: Evropska godina Crossovaca i projekcija najbolje sezone u istoriji

Kolektiv Atletskog kluba Cross sa osmjehom ispratio prethodnu te silno motivisan zakoračio u godinu velikih ispita ali sazrijevanja klupske organizacije koja već godinama, pored vrhunskih rezultata u kraljici sportova, emanira i afirmiše ugledne članove cjelokpune lokalne zajednice. Godina 2022., godina je i Evropskog klupskog prvenstva koje će se održati u Portugalu. Put na Pirineje, kruna je dosadašnjeg rada ali i ogroman izazov za svakog pojedinca, te rukavica u lice onima koji iz raznih namjera pokušavaju vršiti dekapitaciju sporta na tlu Brčkog.

Rezultati ostvareni tokom 2021. godine smješteni su u zlatne predjele arhivske građe Atletskog kluba Cross. Puleni Davora Todorovića tokom takmičarske godine, širom atletskih borilišta Bosne i Hercegovine ali i regiona, osvojili su ukupno 77 odličja, od kojih su čak 33 zlatnog sjaja.

Nastupi Brčaka u trkačkim, odosno bacačkim i skakačkim disciplinama, iznjedrili su tokom prethodne godine i dva reprezentativca Bosne i Hercegovine. Dres sa državnim grbom, nosili su Danis Avdić i Kristina Trkulja, koja je u disciplini bacanja koplja osvojila 4. poziciju na Balkanskom prvenstvu i time ujedno postala i 4. koplje Balkana.

Kruna takmičarske godine, a na opšte oduševljenje, predstavlja činjenica da je Atletski klub Cross ostvario normu za plasman na Evropsko klupsko prvenstvo koje će se početkom narednog mjeseca održati u Portugalu.

Ogroman uspjeh predstavlja viza za Portugal. Svojim zalaganjem i doprinosom sviju u klubu, zaslužili smo da bude dio jednog takvog događaja. Posebno me raduje to što će naši mladi atletičari biti u prilici vidjeti na djelu organizaciju vrhusnkog nivoa, kao i priliku za nova iskustva i prijateljstva”, komentarisao je Davor Todorović, trener Atletskog kluba Cross.

Da boj bije srce u junaka a ne oružje, pokazao je mnogobrojni simpozijum veselih Crossovaca koji je uprkos, najblaže rečeno, nekorektnom odosu i dvostrukim aršinima brčanske Vlade ka pojedinim sportskim klubovima, uzurpacijom gradske trim staze u lokalnom parku, ekspolatacijom nedovoljno bezbijednih resursa na Gradskom stadionu, odlepršao ka terminalu koji vodi ka Portugalu u početnim danima mjeseca februara..

“Prvobitno je bio plan da putujemo sa dvije ekipe ali uslijed nedostatka finansijskih sredstava, putovaćemo sa jednom ekipom. Za sada je sigurno da će se u avionu za Portugal naći Armin Begović i Armin Tabaković, dok ćemo odluku o preostalim putnicima donijeti uskoro. Tim koji bude putovao na prvenstvo Evrope biće spreman da pruži maksimum mogućnosti kako bi se ostvario što značajniji uspjeh”, izjavio je Todorović.

Sazrijevanje i na polju organizacije, Crossovci su pokazali uspješnom realizacijom državnog ekipnog šampionata Bosne i Hercegovine u kros trčanju, kao i Prvenstva Republike Srpske tokom kojeg su mnogobrojni klubovi gostovali u gradu na Savi, uzimajući učešće na smotrama u svim kategorijama. 

“Plan je da nastavimo sa kandidaturama za državna takmičenja ali i da, sada već tradicionalni Kros Brčko distrikta pdoignemo na nivo više, ugostimo masovniji broj atletičara i ponovo postavimo Brčko na mapu sportskih dešavanja”, dodao je Todorović.

Crossovci nemaju imperativ obaranja dostignuća iz prethodne godine, kada je broj medalja u pitanju. Količina plemenitih metala nije najželjenije klupsko mjerilo rada i vrijednosti kolektiva ali je nešto što je prost sinonim za isti. Juniorski šampionat svijeta u kolumbijskom Kaliju, nada je čiji zvuk glasno probija zvučne zidove prostorija Atletskog kluba Cross.

“Osjećam da smo spremni za nove iskorake kao što je obaranje rekorda u bacačkim disciplinama na nivou BiH. Očekuje nas mnogo individualnih i klupskih nastupa, kako dvoranskih, tako i otvorenih tipova takmičenja. Vjerujem u naše atletičare, da će ne samo nastaviti sa pružanjem odličnih nastupa, već i pravičnim ponašanjem i predstavljanjem našeg kluba u najboljem mogućem svijetlu, gdje god se budemo pojavljivali”; zaključio je Todorović.

Autor: Dejan Jovičić
--