Brčko: Dvojica turskih državljana osuđena zbog krivotvorenja pasoša

Foto: Otisak.ba - Arhiva

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv dvojice turskih državljana Aziza Kayalara (38) i Omera Deniza (24) optuženih da su prije mjesec dana na graničnom prelazu u ovom gradu upotrijebili krivotvorene pasoše.

Njih je za krivično djelo krivotvorenja isprave Osnovni sud Distrikta osudio na kazne zatvora od po 30 dana, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice između Tužilaštva i optuženog.

Podsjetimo, dvojica turskih državljana iz Gaziantepa uhapšeni su 11. februara zbog sumnje da su na međunarodnom graničnom prelazu Brčko na izlazu iz BiH, ovlaštenom službenom licu na uvid predali krivotvorene specijalne pasoše Republike Turske.

Tada je, prilikom redovne granične kontrole uočeno da se ne radi o originalnim pasošima, što je potvrđeno ispitivanjem njihove vjerodostojnosti.

Pored toga, oni su s ciljem da opravdaju status lica kojima se izdaju specijalni pasoši te države, kod sebe posjedovali i članske karte i novinarsku iskaznicu za udruženje policijskih penzionera.

U okviru brze i intenzivne sedmodevne istrage Tužilaštvo je odmah pritvorilo osumnjičene, provelo sva potrebna vještačenja i prikupilo sve ostale dokaze neophodne za njihovo daljnje procesuiranje.

Po podizanju i potvrđivanju optužnice za krivično djelo krivotvorenja isprave (iz člana iz člana 367 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) Tužilaštvo je s optuženima zaključilo sporazum o priznanju krivice odmjerivši im kaznu u skladu sa sudskom kaznenom politikom za ovakva krivična djela.

Predloživši sporazum, kojeg je Osnovni sud Distrikta potom prihvatio, postupak je u cijelosti pravosnažno okončan kažnjavanjem počinilaca u roku od mjesec dana.

Autor: Glavni tužilac Zekerija Mujkanović

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× 3 = eighteen