More

  Brčko: Dvije Dženane spojile sevdah i klasiku

  Bošnjačka zajednica kulture Preporod Brčko jučer je organizovala promociju albuma Sevdah i klasika sopranistice Dženane Huseinagić i pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić.

  Dženana Huseinagić i Dženana Šehanović Sarajlić spojile su, na prvi pogled, nespojivo. Predstavljajući fuziju različitih žanrova, obuhvatile su djela kompozitora sa Balkana, s akcentom na kompozitore iz Bosne i Hercegovine. Sevdalinke obrađene u duhu klasične muzike dobile su novu dimenziju, ali je zadržana njihova osnovna struktura, oblik i melodija.

  • Smatram da je sevdah dio našeg identiteta i nešto što se treba njegovati, a s obzirom da smo se ja i kolegica školovale za klasičnu muziku došle smo do zaključka da trebamo da spojimo te dvije  ljubavi u jednu cjelinu, a to je zapravo sevdalinka sa elementima klasične muzike – kazala je u izjavi za Radio Brčko sopranistica Dženana Huseinagić.
  • Snimajući ovaj album kombinujući sevdah i klasičnu muziku nas dvije smo se odlučile da hrabro kročimo jednim novim putem, a ne dobro znanim i utabanim stazama i mislim da nismo pogriješile u tome – kazala je pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić.

  Ona je dodala da je publika odlično reagovala na ovaj spoj dva bezvremenska muzička pravca te da su već dobile pozive za gostovanje u Istanbulu, Norveškoj i Beču, a 26. narednog mjeseca promocija albuma će biti održana i u Banskim dvorima u Banjaluci.

  Promotor albuma je bio Nedžad Salković, poznati interpretator sevdalinki i narodnih pjesama.

  Koncert Sevdah i klasika je održan na platou ispred Doma Islahijeta u Brčkom, a pokrovitelj je bio gradonačelnik Brčko distrikta.

  Izvor: Mirsad Arnautović / RadioBrcko.ba

  Čitano

  Povezani članci