Brčko: Drugi upisni rok za srednjoškolce 27. avgusta

  Za upis je ostalo 31 mjesto u Gimnaziji i jedno mjesto u Tehničkoj školi.

  Foto: radiobrcko.ba

  Autor: Miljana Đurđević

  Drugi upisni rok u brčanskim srednjim školama je 27. avgusta, a za upis je ostalo 31 mjesto u Gimnaziji i jedno mjesto u Tehničkoj školi.

  „U Gimnaziji je ostalo 16 mjesta u odjeljenju – Opšti smjer, tri mjesta u Društveno-jezičkom smjeru i 12 mjesta u Računarsko-informatičkom smjeru, dok je u Tehničkoj školi, za drugi upisni rok, ostalo samo jedno mjesto u odjeljenju Tekstilni tehničar – četvrti stepen zanimanja“, kaže Daniela Ristanić, viši stručni saradnik za srednje obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Prijem dokumenata za drugi upisni rok se vrši u matičnim školama od osam do 15 časova. Od dokumenata je učenicima potrebna prijava za upis, svjedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju i izvod iz matične knjige rođenih odnosno rodni list koje će škole po službenoj dužnosti izvaditi za sve učenike rođene u Brčkom, dok su učenici, koji nisu rođeni u Brčkom, dužni dostaviti rodni list.

  Drugog upisnog roka u Ekonomskoj i Poljoprivredno i medicinskoj školi neće biti jer su ove škole popunile sva mjesta u prvom upisnom roku.

  Od ove godine u brčanskim školama uveden je smjer Pekar, dok je izostavljen smjer Voćar-vinogradar, za koji nije bilo interesovanja.

  „Na naše iznenađenje, veliko interesovanje učenika ove godine bilo je za treći stepen zanimanja prije svega Pekar, Konobar i Kuvar, Cvjećar, Električar, Automehaničar, odnosno za sva zanimanja tehničke struke“, istakla je Ristanić.

  Planiran je upis 720 učenika u 36 odjeljenja. I ove godine u brčanske srednje škole upisan je i određen broj učenika iz okolnih mjesta – Čelića, Pelagićeva i Donjeg Žabara.

  Početak nove školske godine 2019/2020. planiran je drugog septembra. Konkursi su okončani i najveći broj nastavnog kadra je primljen, tako da će veoma mala potreba biti za angažovanjem nastavnika po ugovoru.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty six ÷ = twelve