Brčko: Doprinos zaposlenih u obrazovanju

Foto-ilustracija: Srednja.hr / Dimitri Karastelev za Unsplash / Arhiva

U ovo vrijeme susretanja sa dosad nepoznatom situacijom, važno je istaći i doprinos zaposlenih u obrazovanju.

Moramo reći da su odradili veliki dio posla oko organizovanja i uključivanja u online nastavu.

Naravno, treba imati na umu i to da mi nismo na neplaćenom odsustvu iz škola.

Bez ikakve patetike i veličanja, mora se ipak reći, da su se svi zaposleni u obrazovanju nesebično stavili na raspolaganje i pokazali da mogu odgovoriti svim zadacima.

Vidjeli smo da su se nastavnici samoobukom i međusobnom saradnjom uspjeli organizovati za vrlo kratko vrijeme i staviti na raspolaganje virtualne učionice svojim učenicima.

Posebno želimo pohvaliti i sve učenike koji su spremno i odgovorno u samo par dana prihvatili „novi sistem obrazovanja“.

Ako pogledamo unazad vidimo da su učenici praktično izgibili samo tri do četiri dana nastave, jer već su od srijede 18.3. (a u nekim školama i prije) počeli da pristižu učenički odgovori na date zadatke.

Iako često možemo čuti kritiku novih generacija, ipak vidimo da su pokazali snalažljivost u ovoj vanrednoj situaciji, kulturu u ophođenju i odgovornost u radu.

Svi zaposleni su ovih dana, premda rade od kuće, konstantno dostupni učenicima i spremno odgovaraju na sve nejasnoće, kako oko same realizacije online nastave, tako i sa pitanjima vezanim za gradivo koje se obrađuje.

Moramo napomenuti i apelovati na nastavnike da u davanju zadataka budu umjereni, da olakšaju koliko god mogu.

U situaciji smo kada učenicima fali direktna komunikacija sa nastavnicima i vidimo da je ovaj oblik nastave dobra alternativa, a u budućnosti dobra dopuna redovnoj nastavi.

Samostalni sindikat zaposlenih u predškolsko, osnovnom i srednjem obrazovanju se želi zahvaliti i roditeljima koji su sada nažalost opterećeniji nego inače, jer je činjenica da učenicima nedostaje „živa riječ“ nastavnika.

Ova situacija nas je možda uvela u 21. stoljeće, ali i pokazuje da samo slušanjem struke i stručnjaka možemo napredovati, kako u obrazovanju tako i u drugim segmentima društva, bez samoljublja i sujete, za šta se od svog osnivanja zalaže Samostalni sindikat obrazovanja.

Još jednom želimo pozdraviti i pohvaliti, i učenike i nastavnike, i zaželiti im što priji povratak u „prave“ učionice.

Autor: Samostalni sindikat zaposlenih u obrazovanju BDBiH

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

27 + = thirty one