Brčko: Donijeta odluka o ukidanju mjere samoizolacije za državljane BiH koji ulaze na prostor BiH

GP Brčko-Gunja (Foto: Arhiva)

Komandant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić na konferenciji za medije saopćio je da je Štab jutros donio odluku o ukidanju mjere samoizolacije za državljane BiH koji ulaze na prostor BiH.

„Odluka je odmah po donošenju i stupila na snagu, a tu istu mjeru su donijeli i štabovi na nivou entiteta u BiH. Također, smo se obratili i Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da se što hitnije propišu mjere vezane za ulazak stranih državljana na prostore BiH sa sugestijom da one budu maksimalno liberalne, naročito u odnosu na one zemlje gdje je primijećeno da je epidemiološka situacija povoljna i da ne postoji veliki broj zaraženih“, kazao je Milić dodajući da će Štab nastaviti da prati epidemiološko stanje na prostoru Distrikta.

On je istakao da se Štab priprema i za donošenje odluka kojima će se staviti van snage odluka o proglašenju ugroženosti stanovništva Brčko distrikta BiH od pandemije COVID-19.

„Pripremili smo i određene akte odluke koje idu u pravcu toga da se već pripremamo i za donošenje takve odluke. Također, pripremamo i niz drugih odluka koje bi trebale da prate stavljanje odluke o stavljanju van snage odluke o proglašenju stanja ugroženosti. Teret u narednom periodu, nakon donošenja takve odluke, bit će na Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge. Stanje je takvo da smo u prilici da donosimo ovakve odluke. Naravno, postoji i niz mjera i procedura koje su ustanovljene u proteklom periodu i mi ćemo pratiti stanje na prostoru Distrikta. U slučaju da se desi neki novi talas, a mi se nadamo da do toga neće doći, naravno da te sve mjere mogu biti ponovo aktivirane“, kazao je Milić.

Autor: Štab za zaštitu i spašavanje BDBiH