Brčko: Donacije u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na današnjoj 11. redovnoj sjednici Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za donacije u 2021. godini u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja – I. dio, saopšteno je iz Vlade.

Ovim programom će se realizovati subvencije zakupnina za korisnike stanova iz projekta sistema socijalnog stanovanja.

Ljubica Ilić, šefica Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, rekla je u obraćanju medijima da će se potom isplatiti sredstva odabranim, a nerealizovanim korisnicima po programu stambenog zbrinjavanje raseljenih lica koja se žele integrisati u lokalnu zajednicu po javnom pozivu iz 2020. godine. 

  • Izdvojena su sredstva i za stambeno zbrinjavanje nosioca stanarskih prava, naknade za uništene stanove u iznosu od 50.000 KM, potom odabranim, a nerealizovanim korisnicima po programu obnove individualnih stambenih objekata raseljenih licima i povratnika u Brčko distriktu BiH po javnom pozivu iz 2020. godine.  Sredstva su izdvojena u iznosu od 122.714 KM. Osim toga, ovim programom su planirana i sredstva za obnovu individualnih stambenih objekata raseljenih lica i povratnika u Brčko distrikt BiH po javnom pozivu iz 2021. godine.  To je javni poziv koji je u toku i ukupna sredstva su izdvojena u visini od 200.000 KM – rekla je Ilić.

Ona je napomenula da će ove godine, osim ovog javnog poziva, biti realizovana još dva javna poziva.

  • Jedan je za stambeno zbrinjavanje raseljenih lica koji se žele integrisati na nivou lokalne zajednice i visina sredstava je 150.000 KM. Drugi javni poziv je program stambenog zbrinjavanja, sanacije, odnosno rekonstrukcije ratom oštećenih stambenih jedinica na području Brčko distrikta u visini od 300.000 KM – istakla je Ilić.