More

  Brčko dobilo i drugog kurra hafiza

  Brčko je posljednjih godina postalo značajan centar za izučavanje kiraeta u Bosni.

  - Advertisement -

  U džamiji Behram-begove medrese u Tuzli imam iz Brčkog mr. hfz. Ismail-ef. Čehić 30. avgusta završio je hatmu Kur’ana po sedam kiraeta pred kurra hafizom Samir-ef. Hodžićem, rukovodiocem Škole Kur’ana MIZ Brčko i prvim kurra hafizom u Brčkom i Tuzlanskom muftiluku u zadnjih 100 godina.

  Time je hafiz Čehić dobio idžazetnamu za 7 kiraeta, stekao zvanje kurra hafiza i postao drugi kurra hafiz u Tuzlanskom muftiluku u zadnjih 100 godina. Kao svjedoci na idžazetnami su se potpisali muderrisi Behram-begove medrese hfz. Mirnes-ef. Spahić i mr. hfz. Edin-ef. Dedić, a dodjeli idžazetname su prisustvovali i hfz. Damir-ef. Jahić i mr. hfz. Saudin-ef. Gobeljić. Zanimljiva je činjenica da je hfz. Čehić prvi naš kurra hafiz nakon 84 godine koji je svoju idžazetnamu stekao u Bosni, a ne u inostranstvu.

  Zadnji kojem je to pošlo za rukom je kurra hafiz Ibrahim-ef. Proho 1934. godine. Brčko je posljednjih godina postalo značajan centar za izučavanje kiraeta u Bosni. Tako na području MIZ Brčko aktivno djeluje škola Kur’ana,- a sa Ismail-ef. Čehićem Brčko je dobilo svoga drugog kurra hafiza. Bošnjaci, pored dvojice spomenutih brčanskih, imaju još svega tri kurra hafiza sa idžazetnama (Dževad Gološ i Armin Abaza u Mostaru, te Dževad Šošić u Sarajevu). Brčko ima ukupno pet hafiza: Samir Hodžić (1988), Ismail Čehić (1988), dva spomenuta brčanska kurra hafiza, te Omer Šabanović (1995), Senada Čačković (1996) i Abdullah Halilović (2000). Kurra hafiz Ismail-ef. Čehić rođen je 14.12.1988. god. u Brčkom, gdje je završio i osnovnu školu 2003. god. Potom upisuje Behram-begovu 1ismailmedresu u Tuzli koju završava 2007. god. Nakon toga upisuje teološki smjer na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Diplomirao je 2011. god. i stekao zvanje profesora islamske teologije. Na istom fakultetu upisuje magistarski studij 2012. god. Magistarski rad na temu „Durijevi rivajeti u kiraetima Ebu ‘Amra i Kisaija” je odbranio na FIN-u 25. februara 2016. god. i time stekao zvanje magistra islamskih nauka u oblasti kiraeta. Hifz je položio u martu 2008. pred komisijom Rijaseta IZ u BiH. Od 2011. god. obavlja dužnost imama, hatiba i muallima u gradskom džematu Rijeke, MIZ Brčko. U istom džematu osnovao je i vodi Halku kiraeta i hifza, a angažiran je i kao predavač u Školi Kur’ana u Gornjem Rahiću u Brčkom.

  U dosadašnjem radu je kao muhaffiz izveo jednog hafiza. Od 2009. god. učestvuje u hafiskoj mukabeli u Bijeloj džamiji u Brčkom, a od 2014. godine klanja teravih-namaz hatmom. Učesnik je više domaćih i internacionalnih takmičenja učača Kur’ana. Suprevodilac je knjige “Kraj svijeta” (The End of the World), dr. Muhamme-da Arifija. Napisao je više članaka iz vjerskog, sportskog i kulturnog miljea, među kojima je i nekoliko članaka iz oblasti kiraeta objavljenih u Glasniku Rijaseta IZ u BiH. I njegova supruga Zahida Čehić je hafiza.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × three =