Brčko dobija zakon o poslovnim zonama

  Šansa za investitore

  Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

  Autor: Cvijeta Kovačević

  Brčko distrikt dobija zakon o poslovnim zonama koji je neophodan kako bi se privukle nove investicije, smanjio broj nezaposlenih, uvećali prihodi od poreza i doprinosa, ali i unaprijedio privredni razvoj.

  Na sjednici Skupštine poslanici su ovaj Zakon usvojili u prvom čitanju i ocijenili da se on mora što prije da stupi na snagu.

  Poslanik SNSD Željko Antić smatra da će nakon konačnog usvajanja zakona biti najvažniji zakon donesen u ovom sazivu Skupštine, a poslanik PDP Siniša Golić ističe da ga je trebalo donijeti i ranije.

  – Očekujem da će njegovim donošenjem biti pospješen privredni razvoj i da će se konačno urediti infrastrukturno područje kako bi potencijalni investitorima olakšali ulaganja i pokretanje privrednih aktivnosti – poručuju poslanici.

  Dodaju da imaju nekoliko dilema, a osnovna je da li formirati agenciju u skladu sa Zakonom o pravnim licima, jer će to zahtijevati nove direktorske pozicije, zamjenike i malo veću administraciju.

  – Smatram da postoje bolja rješenja, a to je obavljanja poslova u okviru postojećih organizacionih jedinica – rekao je Golić.

  Dodao je da treba riješiti i pitanje prava korišćenja i eventualnog vlasništva nad zemljištem.

  – Sada zemljištem upravlja Kancelarija za javnu imovinu, a predviđeno je da se ta prava prenesu na agenciju. Stoga će trebati mijenjati Zakon o upravljanju javnom imovinom, kao i Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Nejasnoća ima i u vezi sa zaključivanjem ugovora o privatno-javnom partnerstvu, koje je sada u nadležnosti Vlade – rekao je Golić.

  Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredu, istakao je da sve lokalne zajednice u okruženju već uredile ovu oblast i da će donošenje zakona o poslovnim zonama otkloniti prepreke investiranju.

  – Odgovornost za stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta je na ovom odjeljenju, a sve poluge upravljanja resursima, odnosno zemljištem koje je moguće staviti na raspolaganje potencijalnim investitorima je na drugom mestu. Osim toga, u isti koš je stavljena dodjela zemljišta za stambenu izgradnju i dodjeljivanje zemljišta na kome bi se pokrenuo novi biznis i zapošljavali ljudi – rekao je Gudeljević.

  On smatra da je formiranju agencije dobro rješenje i da je potrebna kao pravno lice koje bi osnovao Distrikt, a koje bi provodio politiku Vlade u ovoj oblasti.

  – Ako imamo parcelu od 10.000 hektara na kojoj se može izgraditi oko 50 firmi i ako to radimo kao do sada, treba 50 puta sprovesti postupak licitacije, a u ovom slučaju bi zemljište po jedinstveno utvrđenim pravilima dodjeljivala agencija – pojasnio je Gudeljević.

  Skupština je odlučila da se s ciljem pojašnjenja i poboljšanja ponuđenih rješenja u roku od 60 dana o nacrtu ovog zakona sprovede stručna i javna rasprava.

  Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

  Propuštene prilike

  Supervizor za Brčko Majkl Skenlan obratio se poslanicima Skupštine, rekavši da je u Distriktu propušteno mnogo prilika te da je od nekada energičnog privrednog centra postao sredina sa dugačkom listom stvari koje joj nedostaju i zbog kojih mladi odlaze.

  Naveo je da je stotine amandmana na budžet koji se usvajaju svake godine motivisano ličnim interesom, a ne potrebama zajednice.

  Izvorno objavljeno: 27.09.2019. u 22:36
  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × one =