More

  Brčko: Do kraja godine Zakon o obrazovanju odraslih

  Za očekivati je da bi do kraja godine Brčko distrikt konačno mogao dobiti ovaj zakon.

  S obzirom na to da bi se već naredne sedmice na sjednici brčanske Vlade mogao naći Prednacrt zakona o obrazovanju odraslih, za očekivati je da bi do kraja godine Brčko distrikt konačno mogao dobiti ovaj zakon.

  Sead Pašić, savjetnik za srednje i stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u brčanskoj Pedagoškoj instituciji, istakao je da su se za razliku od prethodnih, sadašnji Vlada i Odjel za obrazovanje počeli ozbiljnije baviti tim poslom, tako da najvjerovatnije Distrikt uskoro neće više biti jedini koji nema ovaj zakon.

  “Trenutno smo u fazi da je radna grupa uradila Prednacrt zakona o obrazovanju odraslih u Brčko distriktu BiH, koji je poslat i odjeljenjima. Već smo dobili i povratne informacije koje se tiču nekih dopuna, pojašnjenja i primjedbi u tom zakonu”, dodao je Pašić.

  Pašić je naglasio da je ovaj zakon u 70 do 90 posto potpuno isti kao i zakoni o obrazovanju odraslih u RS-u i svim kantonima.

  Ovaj zakon, kako je kazao, između ostalog, predviđa rješavanje i problema validacije, odnosno potvrđivanja neformalno stečenih znanja koja je odrasla osoba stekla.

  “Naše srednje škole trenutno obavljaju obrazovanje odraslih, ali samo u formalnim nastavnim procesima. Međutim, školama nije data mogućnost da za ona zanimanja gdje ne obrazuju redovne učenike, organizuju obrazovanje odraslih. Tako da će ovim zakonom, za sva ona zanimanja za koja se ukaže potreba, a srednje škole ih nemaju, organizator obrazovanja imati mogućnost da uradi i takve programe, nakon što ih Pedagoška institucija predloži Odjelu za obrazovanje, a Odjel ih usvoji”, pojasnio je Pašić.

  Također, Zakon predviđa i načine organizovanja nastave, pohađanje praktične, konsultativne, instruktivne, redovne i nastave na daljinu, kao i rokove neformalnog obrazovanja, i rokove za stjecanje osnovnog obrazovanja.

  Stjecanje osnovnog obrazovanja za odrasle prema ovom zakonu bi trebalo biti besplatno, dok će se srednje obrazovanje, odnosno prekvilifakacija i dokvalifikacija finansirati na više načina u zavisnosti od interesa. Odnosno kandidati će sami plaćati školarinu, ili Vlada, poslodavac, privredne komore, ili pak Zavod za zapošljavanje.

  “Visina tih sredstava će se definisati posebnim podzakonskim aktom koji će donijeti Odjel za obrazovanje”, istakao je Pašić.

  Prema njegovim riječima, ne samo u Brčko distriktu, potrebe za donošenje ovog zakona su veoma velike. Pašić smatra da će njegovim usvajanjem građani Distrikta dobiti mnogo.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty ÷ = twelve