Brčko Distrikt uz svoje odbojkaše

  Odbojkaški klubovi ŽOK Bimal Jedinstvo i Mladost Brčko su ponos Brčko distrikta. Oni su neprikosnoveni vladari parketa u Bosni i Hercegovini, te redovni učesnici evropskih takmičenja u kojima su imali nekoliko izuzetno dobrih rezultata.

  Zato i ne čudi da su klubovi nagrađeni izdvajanjem iz budžetskih sredstava Distrikta jer oba tima na pravi način promovišu svoj grad na domaćoj i međunarodnoj sceni. Upravo je Vlada najveći finansijer klubova.

  Ženski odbojkaški klub Bimal Jedinstvo je čak 13 puta uzastopno bio šampion Bosne i Hercegovine i osvojio je još 11 puta Kup BiH. Svoju dominaciju Brčanke su potvrdile i na međunarodnoj sceni, a ove godine će imati i dodatno iskušenje u Srednjoevropskoj ligi.

  Generalni sponzor kluba je kompanija Bimal, ali je vrijednost ulaganja sponzorska tajna. Ipak ulaganja Vlade Brčko distrikta su poznata i ona iznose oko 55 000 maraka.

  – Svake godine naš klub se prijavljuje na konkurs za dodjelu sredstava u Brčko distriktu i oni nam to isplaćuju. Takođe za svako kolo u evropskim takmičenjima upućujemo zahtjev i dobijamo određeni iznos. Iznos novca zavisi od udaljenosti rivala i kvaliteta takmičenja. Koliko kola prođemo, toliko puta šaljemo zahtjeve – ističe direktor kluba Saša Grekulović.

  Brčanske princeze su svojim rezultatima i uspjesima zaradile da nastupaju i u najjačem takmičenju a to je Liga šampiona. Iako Vlada Brčko Distrikta obezbjeđuje dio novca, to nije dovoljno da se pokriju svi troškovi evropskih takmičenja.

  U klubu takođe mogu da računaju i na podršku Ministarstva za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike SRpske jer je klub registrovan u Odbojkaškom savezu Republike Srpske.

  Prema podacima ovog ministarstva za 2017. i 2018. godinu, Ženski odbojkaški klub Brčko je dobio po 5 000 maraka na konkursu za sufinansiranje sportskih organizacija.

  – Iskreno malo smo i nezadovoljni tim sredstvima jer je nama neshvatljivo da jedan lokalni fudbalski klub iz Brčkog (Omladinac Potočari) dobije tri puta više sredstava nego mi, koji smo učesnici najjačeg evropskog takmičenja Lige šampiona – istakao je Grekulović.

  U Bimal Jedinstvu najveći dio novca ide na evropska takmičenja, zatim plate igrača i troškove domaćeg takmičenja. Nažalost odbojkaši i odbojkašice su među slabije plaćenim sportistima u Bosni i Hercegovini iako postižu veoma dobre rezultate.

  Takođe Bimal Jedinstvo je dobio i sredstva na konkursu od igara na sreću. Brčanke su dobile po 2 000 konvertibilnih maraka u 2017. i 2018. godini, što je nedovoljno za evropska takmičenja.

  Ranije su klubovi dobijali sredstva od Ministarstva i po osnovu osvojenih titula u prvenstvu i Kupu Bosne i Hercegovine, ali je ta praksa prekinuta.

  U sličnoj situaciji je i muški odbojkaški klub Mladost. Odbojkaši su već šest godina zaredom osvajači duple krune u Bosni i Hercegovini. I oni će kao i ženski tim naredne sezone igrati u Srednjoevropskoj ligi što je znatno uticalo na budžet kluba jer povećava troškove. Dio njih snosiće Vlada Brčko Distrikta.

  – Odbojkaški klub Mladost je od Vlade Brčko Distrikta na konkursu za finansiranje sportskih organizacija dobio 64 000 konvertibilnih maraka. Pored toga, klub može da računa i na dodatna sredstva za svako kolo koje prođe u Evropi. Što je bolji rezultat, to je i veći novac koji nam se uplaćuje. Mi smo ove godine uputili i zahtjev za dodatna sredstva jer ćemo igrati u Srednjoeevropskoj ligi, gdje ćemo imati više putovanja i mečeva. U prvom dijelu nećemo igrati ligu BiH, već samo završnicu. Vidjećemo koliko će nam sredstava odobriti – istakao je Mirsad Keserović, sekretar kluba.

  Klubovi u zavisnosti od daljine i ranga takmičenja mogu dobiti od 13 do 20 000 maraka za jedno kolo u Evropi. Ta sredstva ne mogu da pokriju troškove takmičenja, ali su oba kluba veoma zahvalna na pdršci koju redovno dobijaju i bez koje ne bi mogla da se takmiče u Evropi.

  Kao i Bimal Jedinstvo tako je i Mladost dobila određena sredstva i od Vlade Republike Srske. Prvo je u 2017 godini dobila na osnovu finansiranja klubova prvo 12 000 maraka da bi naredne godine na sufinansiranje dobila 15 000 maraka.

  Od konkursa za dodjelu sredstava u igrama na sreću Brčaci su dobili 2 000 maraka a prema objavljenjim rezultatima su u grupi slabije nagrađenih timova.

  U odjeljenju za privredni razvoj, sport Brčko Distrikta su nam potvrdili ove navode klubova oko finansiranja i ističu da pokušavaju maksimalno da im pomognu.

  Dodatni problem odbojkaškim klubovima predstavlja činjenica da je sala Gimnazije u kojoj nastupaju ova dva kluba neuslovna za Ligu šampiona, pa se za ove mečeve ekipe moraju seliti na Pale što opet povećava troškove takmičenja.

  (priča je urađena u sklopu projekta Centra za promociju civilnog društva, IMEP komponenta New Voice)

  izvor: borac-sport com

  Izvorno objavljeno: 09.10.2019.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ eight = 1