Brčko distrikt u fokusu političke krize u BiH (VIDEO)

Brčko distrikt strateški je veoma bitan za Bosnu i Hercegovinu, posebno u vrijeme najveće političke krize od kraja rata. Ta riječ nerijetko se spominje u kontekstu ove specifične administrativne jedinice. Navodno postoji plan za Brčko, Milorada Dodika i Republike Srpske, a Federacija BiH najavljuje veće prisustvo na ovom području.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prije dva dana najavio je znatno veće prisustvo ovog entiteta na području Brčko distrikta BiH, a uskoro se očekuje otvaranje Ureda Vlade Federacije u ovom gradu.

„Vođeni smo, naravno, svojim interesima i zanimanjem za vrlo važna događanja koja se odvijaju na teritoriji Brčko distrikta, prije svega funkcioniranje Luke Brčko, investira se sad u mnogo većem obimu. Jjedinu željezničku konekciju prema Luci imaju Željeznice Federacije, odnosno Federacija“, izjavio je Novalić.

Tako se u narednom periodu planira saradnja na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata iz oblasti saobraćajne i komunalne infrastrukture, a koji će svoje centralno čvorište imati na području Distrikta. Ovu lokalnu zajednicu u fokus svog budućeg djelovanja stavljaju i druge političke stranke sa područja Federacije BiH.

„Trebamo učiniti sve što je do nas da odblokiramo procese, da se u fokus vrati građanin. Čini se da neke krize natjeraju sve nas pa i Novalića da počne ozbiljno razmišljati o svom poslu. Šta znači veći fokus – ne znam, mi imamo neke svoje vizije“, kazao je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

„Ovdje bi najbolje bilo da što više bude prisutna država Bosna i Hercegovina. Iako smo u nekom periodu bili prilično nezadovoljni odlukom da Brčko bude proglašeno distriktom, danas ustvari vidimo koju težinu takva odluka nosi i zašto je Brčko važno za BiH i za opstanak BiH“, istakao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Ozbiljnost trenutne političke situacije pokazala je nedavna posjeta Brčkom predsjedavajućeg Arbitražnog tribunala za Brčko ambasadora Clinta Williamsona, koji je ustvrdio da je Brčko primjer uspješnog suživota koji su entiteti dužni podržati. Međutim, učesnici arbitražnog postupka su zabrinuti.

„Brčko distrikt je ustavna kategorija i izvorni Dejton po svakom obliku, jer je unešeno u Ustav BiH. U Dejtonu je jasno rečeno da treba arbitražom da se riješi. Nema nikakvog prostora da se manipuliše sa statusom Brčko distrikta, mada postoje najave gospodina Dodika da on ima plan za Brčko“, naglasio je Mirsad Đapo, učesnik arbitražnog postupka za Brčko.

U Distriktu je supervizija suspendovana 2012. godine, ali se situacija pogoršala, pogotovo o pitanju neracionalnog trošenja javnog novca, koji je donio veliki stepen korupcije. Zbog toga se supervizor za Brčko Michael Scanlan aktivirao, pojačan je pritisak međunarodne zajednice, pa tako da su vidljive određene pozitivne promjene u posljednjem periodu. Stoga priče o ratu u Distriktu nisu dobrodošle.

Novinar: Adis Mujdanović
Snimatelj i montažer: Samir Tukulj
--