More

  Brčko distrikt kolateralna šteta političke krize na nivou države

  - Advertisement -

  Novčana pomoć MMF-a Bosni i Hercegovini u iznosu od oko 600 miliona KM dobro će doći entitetima, dok je Brčko distrikt ponovo zapostavljen od strane države. MMF je zamislio da ovaj novac bude pomoć zemljama u borbi protiv pandemije COVID-19. Novac je uplaćen bez ikakvih uvjeta, ne traže se nikakve reforme i nije riječ o kreditu. Iz Distrikta negoduju i tvrde – pokradeni smo.

  Federacija BiH, prema sporazumu iz 2016. godine, dobila je od MMF-a oko 400 miliona KM, što je dvije trećine iznosa od ukupne pomoći državi. Republici Srpskoj pripada jedna trećina, dok Brčko distrikt neće dobiti ni marke. Iz Ministarstva finansija BiH navode da u ovoj raspodjeli nema Distrikta, jer je sporazum zasnovan na osnovu učešća kapitala u MMF-u, a ova lokalna zajednica nije ništa uložila.

  “Normalno bi bilo da se kod ove raspodjele poštovala procedura da zasjeda Fiskalno vijeće i donese odluku o alokaciji prihoda prema entitetima i Brčko distriktu. Ovaj puta to nije urađeno”, izjavio je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta.

  Ovo nije prvi put da je Brčko distrikt zaboravljen od strane države i entiteta. Na osnovu broja stanovnika, Distrikt je od MMF-a trebao dobiti preko 14 miliona KM.

  Za to je potrebna odluka Vijeća ministara uz saglasnost entiteta i Fiskalnog vijeća BiH, ali problem predstavlja politička kriza na državnom nivou, odnosno izostanak učešća predstavnika Republike Srpske u radu institucija BiH. Distrikt je, dakle, kolateralna šteta.

  “Prekršena je Konačna arbitražna odluka, obespravljen je Distrikt i jedino naši građani od finansijske pomoći državi neće dobiti ništa… Mi smo praktično pokradeni”, naglašava gradonačelnik Esed Kadrić.

  On najavljuje da će Distrikt svoju poziciju najvjerovatnije braniti pred Ustavnim sudom BiH, dok je predsjednik brčanske Skupštine optimista i za njega je sudski spor posljednja opcija.

  “Treba iscrpiti sve ostale mogućnosti, uključujući i direktan razgovor sa predstavnicima entiteta i BiH, da i Brčko distrikt bude uključen u tu vrstu raspodjele”, smatra Siniša Milić.

  O svemu je obaviještena i Kancelarija visokog predstavnika, kako bi se pronašlo rješenje za ovaj problem i spriječilo dalje zapostavljanje veoma bitnog dijela Bosne i Hercegovine.

  Novinar: Adis Mujdanović
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img