Brčko distrikt Bosne i Hercegovine se pridružio projektu „Zeleni gradovi“

Foto / Ustupljeno Otisku

U Gradskoj vijećnici danas je potpisan Memorandum o razumijevanju po pitanju projekta Green City Action Plan, odnosno Akcioni plan Zeleni grad, između Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić je, nakon potpisivanja, kazao da se ovim Memorandumom Distrikt obavezuje na izradu akcionog plana Zeleni grad, odnosno identifikaciji investicijskih projekata iz djelokruga zelenih gradova.

„Prvi projekat smo započeli, to je izgradnja glavnog transportnog cjevovoda oko grada Brčko, putem brčanske obilaznice, u vrijednosti od 6,5 miliona eura i očekujemo da ćemo do konca trećeg mjeseca naredne godine krenuti u konkretnu realizaciju ovog projekta“, istakao je Kadrić.

U svom obraćanju, gradonačelnik je naveo da Vlada Distrikta nastavlja raditi na polju vodosnabdijevanja, pronalaska kvalitetnog projekta za rješavanje problema regulacije otpadnih voda, kao i digitalizaciji infrastrukture energetske efikasnosti javnih objekata, a angažovat će se i konsultant koji će biti od pomoći Brčko distriktu BiH u prepoznavanju važnih projekata koji bi se prioritetno realizovali za potrebe razvoja i kvalitetnijih uslova za život na području Distrikta.

Direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini, Manuela Naessl, istakla je zadovoljstvo što se Brčko distrikt BiH pridružuje Evropskoj banci za obnovu i razvoj i projektu zelenih gradova.

 „Brčko se pridružuje broju od 50 gradova u regiji koji su već preduzeli mjere i korake u uključivanju projektu zelenih gradova i mrežu zelenih evropskih gradova i Brčko je četvrti grad u Bosni i Hercegovini koji je stupio u ovu mrežu, što je čini zemljom koja je ekološki osviještena, odnosno Zelenom zemljom. Sadašnja Vlada i sadašnji gradonačelnik pokazali su da su napravili korak naprijed u izgradnji zelenih gradova, zelenijeg i čišćeg grada, što će svim stanovnicima učiniti život boljim i kvalitetnijim“ kazala je direktorica Naessl.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Marco Di Ruzza, koji se zahvalio što je mogao svjedočiti ovom događaju te potvrdio da Italija pruža punu podršku Vladi Brčko distrikta BiH u preduzimanju koraka za razvoj i poboljšanje životne zajednice.

Vlada Brčko distrikta BiH
--