Brčko distrikt BiH razmatra uvođenje mjera za nevakcinisane građane

Centar Brčkog (Foto: Arhiva)

Epidemiološka situacija na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je zadovoljavajuća, kažu iz Kriznog štaba brčanskog zdravstva. Analize su pokazale da je broj zaraženih korona virusom na dnevnom i sedmičnom nivou relativno isti u posljednjih mjesec dana. Međutim, u posljednjih desetak dana zabilježen je blagi porast lica koja se javljaju u covid i trijažne ambulante. Iz zdravstva ističu da su to pretežno osobe koje se nisu vakcinisale.

Krizni štab zdravstva razmatrao je mogućnost uvođenja mjera u narednom periodu, konkretno, ograničenje kretanja kroz uvođenje covid potvrda. Stručnjaci takve mjere nazivaju prevencijom i podsticanjem nevakcinisanih građana da se vakcinišu. Konačna odluka o tome još nije donesena, a ni njeni detalji još nisu utvrđeni, jer postoji nekoliko opcija kako da se to uradi. Također, prate se preporuke Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije.

Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i dalje je ispod 30% vakcinisanih građana na osnovu plana vakcinacije, što ga čini jednom od lokalnih zajednica sa najmanjim procentom u Bosni i Hercegovini, pa i u Evropi, jer se BiH nalazi na dnu evropske liste po procentu vakcinisanih.

„Ono što moram konstatovati je da smo mi kao država Bosna i Hercegovina u proteklim godinama jako malo radili po pitanju prevencije, komunikacije sa građanima i da stručna lica daju relevantne podatke. Mi kao Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge smo s tim u vezi već početkom ove godine potpisali jedan memorandum sa doktorima porodične medicine i Udruženjem zdravstvenih radnika i medicinskih tehničara, gdje zajednički možemo raditi na prevenciji i komunikaciji sa našim osiguranicima odnosno građanima Distrikta, da im se daju potpune informacije i da zajedno radimo na prevenciji iz niza oblasti: od dijabetesa, pandemije i niz nekih drugih oblasti koje je neophodno da radimo”, kazao je Sead Šadić, šef odjela za zdravstvo brčko distrikta BiH (SDA)

Iz zdravstva je ponovo upućen apel građanima da se vakcinišu, a poručuju da ima dovoljan broj vakcina za sve zainteresovane. Još nisu poznati podaci o broju građana koji su se vakcinisali van Distrikta, ali je i za njih omogućeno da svoju treću dozu prime u ovoj lokalnoj zajednici.

Uvođenje dodatnih mjera za nevakcinisane građane u evropskim zemljama  sa daleko većim procentom vakcinisanih izazvalo je masovne proteste. Čini se da u Bosni i Hercegovini građana koji se protive vakcinaciji procentualno ima još i više, stoga je potreban veliki oprez prilikom donošenja odluka koje se tiču svih.

Novinar: Adis Mujdanović
--