More

  Brčko distrikt BiH na putu prema samoodrživosti kroz energetski sektor

  [SAOPŠTENJE]  U organizaciji USAID-a danas je u Brčko distriktu BiH održana konferencija pod temom „Organizovan i regulisan energetski sektor Brčko distrikta Bosne i Hercegovine – Put prema samoodrživosti“ na kojoj su, između ostalih, prisustvovali predstavnici Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, javnih preduzeća, državnih institucija, Privredne komore Brčko distrikta BiH te supervizor za Brčko distrikt BiH gospodin Michael Scanlan.

  U svom obraćanju direktorica misije USAID BiH Courtney Chubb kazala je da zemlje širom svijeta rade na transformisanju svojih sistema, odnosno prelasku sa konvencionalnih, fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, te da je u Brčko distriktu BiH napravljen značajan napredak, naročito kada je riječ o prijedlogu Zakona o električnoj energiji.

   „Nadam se da će ovaj zakon biti ubrzo donesen i da će Distrikt napredovati dalje, u vidu zakona o obnovljivim izvorima energije, o energetskoj efikasnosti i plinu. Provedbom zajedničkih preporuka koje se tiču pojednostavljenja postupaka izdavanja dozvola za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, Brčko distrikt BiH će privući brojne investicije. Želim pohvaliti lidere Brčko distrikta BiH i građane jer su primjer šta je to što se može zajednički uraditi, koje se pozitivne promjene mogu napraviti i vjerujem da će Distrikt postati model, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za zemlje u regiji“, istakla je direktorica Chubb.

  U svom obraćanju gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da se Vlada Distrikta opredijelila za stvaranje zakonodavnog okvira za obnovljive izvore energije što je dobra pretpostavka za intenzivniji ekonomski razvoj Distrikta.

   „Vrlo ozbiljno smo pristupili procesu izrade novog zakona o obnovljivim izvorima energije jer postoji veliko interesovanje poslovne zajednice i građana Distrikta za ovakvim propisom. Današnju konferenciju doživljavamo kao još jedan podsticaj i podršku uloženim naporima kako bismo do polovine naredne godine imali usvojen zakon i krenuli u operativne aktivnosti odnosno razvijanje ovog dijela sektora“, istakao je Kadrić.

  Vlada Brčko distrikta BiH

  Čitano

  Povezani članci