More

  Brčko: Desetine miliona KM za grantove na provjeri

  To pokazuje pismo koje je pravobranilac Ilinka Gavrić uputila na najznačajnije adrese u Brčkom, zahtijevajući objašnjenje po kojim kriterijumima je u budžetu za 2017. godinu na ime grantova izdvojeno 79.827.068 konvertibilnih maraka ili nešto više od jedne trećine ukupnog budžeta, koji iznosi 232.348.523 maraka.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Višemilionski iznosi koji se u Skupštini Brčko distrikta svake godine prilikom usvajanja budžeta kroz grantove pojedincima i institucijama krčme bez ikakvog reda i rasporeda, nakon 12 godina konačno su zainteresovali brčansko Pravobranilaštvo.

  To pokazuje pismo koje je pravobranilac Ilinka Gavrić uputila na najznačajnije adrese u Brčkom, zahtijevajući objašnjenje po kojim kriterijumima je u budžetu za 2017. godinu na ime grantova izdvojeno 79.827.068 konvertibilnih maraka ili nešto više od jedne trećine ukupnog budžeta, koji iznosi 232.348.523 maraka.

  “U knjizi budžeta za 2017. godinu za grantove pojedincima izdvojeno je 32.711.429 maraka, na ime grantova neprofitnim organizacijma izdvojeno je 17.335.894 marke, za subvencije javnim preduzećima 21.354.500 KM, a za subvencije privatnim preduzećima izdvojeno je 8.425.245 konvertibilnih maraka”, precizirala je Gavrić u pismu.

  U pismu se posebno postavlja pitanje da li su nekim aktom utvrđeni limiti za trošenje javnih sredstava za grantove i da li postoji adekvatna kontrola njihovog utroška.

  “Distrikt je kroz usvojene budžete u zadnjih 4-5 godina izdvojio nekoliko stotina miliona maraka za grantove. Ovim pismom dajemo preporuku izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Brčkom da redukuje iznose grantova. Smatramo da se mora limitirati ukupan iznos budžetskih sredstava namijenjenih za grantove određivanjem procenta od ukupnog iznosa budžeta”, ukazala je šefica brčanskog Pravobranilaštva Ilinka Gavrić i pozvala odgovorne u Distriktu da kroz zakone realizuju prijedloge navedene u pismu.

  Komentarišući pismo, gradonačelnik Siniša Milić, koji se od dolaska na funkciju žestoko protivi ovakvom načinu izdvajanja grantova, izrazio je zadovoljstvo što se, kako je naglasio, “Pravobranilaštvo konačno sjetilo da izađe sa ovim pismom”.

  “Ova praksa u Distriktu prisutna je godinama. Lično veoma podržavam donošenje odluke koja će urediti ovu oblast, koju nam je u formi nacrta na sjednici Vlade nedavno predstavilo Odjeljenje za stručne i administrativne poslove. Ja zaista ne želim da budem gradonačelnik lokalne zajednice koja daje najveći iznos grantova po glavi stanovnika u Evropi. Očekujem da i oni koji konačno usvajaju budžet budu istog stava”, izjavio nam je gradonačelnik Milić.

  Predsjednik brčanske Skupštine Esed Kadrić izjavio je da će se o pismu koje je zvaničnicima brčanske vlasti u vezi sa izdvajanjem budžetskog novca za grantove uputila Ilinka Gvarić, pravobranilac Brčko distrikta, raspravljati već na narednoj sjednici parlamenta.

  “Definitivno je momenat da se raspravi pozicija Direkcije, pozicija Pravobranilaštva i naravno predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, i da se vide zakonske obaveze u smislu grantova, jer se u ovom momentu stvara percepcija da se troši 80 miliona maraka na bespotrebna davanja“, naglasio je Kadrić.

  On je podsjetio da glavnina tog novca ide na socijalne programe i ispunjavanje zakonskih obaveza Distrikta prema mnogim kategorijama stanovnika.

  Poslanik u brčanskoj Skupštini Vukašin Panić takođe je sumnjičav u pogledu rasporeda i trošenja novca poreskih obveznika.

  “Meni su, istina nezvanično, pojedini građani Distrikta govorili da su od grantova koje dobiju morali vraćati ozbiljan dio novca poslaniku koji je ‘progurao’ taj amandman u budžetu. Ubijeđen sam da je to istina, koju je, nažalost, skoro nemoguće dokazati”, rekao nam je Panić.

  Ozbiljne pritužbe javnost odavno upućuje zbog izdvajanja za podsticaje u poljoprivredi, za šta je od proglašenja Distrikta do sada izdvojeno blizu 110 miliona maraka. Prema dostupnim podacima, poljoprivrednici koji koriste grantove imaju stalno zaposleno tek 60-ak radnika.

  Inače, grantovi su se stidljivo pojavili tek u budžetu za 2005. godinu, da bi nakon 12 godina dostigli jednu trećinu ukupnog iznosa budžeta.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  1. По свему судећи, некоме није одговарала подела на “ја теби 20000,00км а ти мени назад 10000,00км”.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × three =